Україна і світ

Тушені баклажани на сковороді: як приготувати вдома

Середина літа – час приготування смачних страв із баклажанів чи, як їх ще лагідно називають, синеньких. Рецептів безліч. Сьогодні будемо готувати тушковані баклажани на сковороді. Виходить дуже смачно, а готувати – просто та швидко.

А ви знали, що баклажани походять з Індії, де їх почали вирощувати понад 1500 років тому? Через торговельні шляхи вони потрапили до Середземномор’я, де стали невіддільною частиною тамтешньої кухні. В Україні баклажани з’явилися у XVII столітті й швидко стали популярними завдяки своєму насиченому смаку та універсальності у приготуванні.

Рецепт тушкованих баклажанів на сковороді дуже універсальний. За бажанням можна додавати будь-які овочі за вашим смаком, а також гриби. Наприклад, печериці чи гливи.

Тушковані баклажани на сковороді

Багато хто з нас пам’ятає рецепти, де перед приготуванням баклажани треба обов’язково замочували у солі, щоб позбутися гіркоти. Однак сучасні селекційні досягнення змінили цей підхід. Сучасні сорти баклажанів мають значно менший рівень соланіну – речовини, що надає баклажанам гіркоти. Таким чином, більшість купованих баклажанів перед приготуванням не потребують замочування.

Зараз дивляться

Інгредієнти:

  • баклажани – 3 шт.
  • кабачки – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • помідори – 3 шт.
  • солодкий перець – 1 шт.
  • часник – 1-2 зубки
  • спеції: сіль, цукор, лавровий лист, паприка – до смаку
  • олія – для смаження
  • зелень – для прикрашання

Тушковані баклажани на сковороді: рецепт покроково

  1. Усі овочі та зелень промити та обсушити. Баклажани та кабачки можна почистити чи приготувати зі шкіркою. Як кому подобається. Ці овочі нарізати кубиками чи півкружальцями.
  2. Цибулю та м’якоть солодкого перцю нарізати кубиками. Помідори ошпарити окропом і зняти шкірку і також нарізати кубиками.
  3. Легке обсмаження баклажанів на олії допомагає зберегти їхню форму під час подальшого приготування та додає страві більше смаку. Тому у сковороді розігріваємо олію і смажимо цибулю 5 хвилин. Додаємо баклажани з кабачками й смажимо ще 5 хвилин.
  4. Додаємо солодкий перець та помідори, перемішуємо і смажимо ще 5 хвилин.
  5. Посипаємо овочі усіма спеціями та пропущеним через прес часником. Перемішуємо.
  6. Сковороду з овочами накриваємо кришкою і готуємо на середньому вогні 10 хвилин. Зазвичай овочі віддають достатньо соку. Але якщо це не сталося, можна додати трішки води чи овочевого бульйону.

Тушені баклажани на сковороді готові. Страва подається як гарнір або самостійно з хлібом. Смачно як у гарячому вигляді, так і в холодному вигляді.

Додавання сметани або натурального йогурту під час тушкування надасть страві кремової текстури та м’якості. Варто спробувати!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-31 15:07:05