Львівський портал

Львівщина отримає партію безкоштовної вакцини від вітрянки

Україна отримала як гуманітарну допомогу більше 20 тисяч доз вакцини від вітряної віспи. Всіх їх розподілять між регіонами залежно від рівня захворюваності. Свою партію вакцини отримає й Львівщина, якій загрожує спалах цієї недуги. Про це повідомляє Львівський портал.

За даними Міністерства охорони здоров’я, йдеться про вакцину Varivax нідерландського виробництва. 20 190 доз цієї вакцини надала Україні Австралія як гуманітарну допомогу.

Зауважимо, що щеплення проти вітряної віспи в Україні є рекомендованим, але вакцину не закуповують коштом держбюджету. Тому всі охочі можуть вакцинуватись, придбавши препарат в аптеці, втім із цими поставками бувають перебої.

Отриману вакцину вже розподілили між 10 областями, де є найбільші показники захворюваності. Varivax отримають медзаклади у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Чернівецькій областях та в Києві.

Безоплатні щеплення цією вакциною робитимуть першочергово дітям та дорослим із груп ризику. Цей процес найближчими тижнями організовуватимуть обласні Центри контролю та профілактики хвороб.

Також ці обласні установи співпрацюватимуть з військовим командуванням, аби при потребі надати вакцину для щеплень військовим, зокрема у навчальних колективах.

Чому це важливо?

Львівщині загрожує спалах вітряної віспи, адже лише за чотири місяці 2024 року захворюваність зросла у 4,6 раза. Так, станом на травень в області зареєстрували 3 241 хворого на вітрянку, тоді як за аналогічний період минулого року таких пацієнтів було лише 702.

Абсолютна більшість тих, хто занедужав, – діти. Проте медики кажуть, що хворіють й дорослі, які в дитинстві не мали вітрянки.

«Людина, яка перехворіла вітряною віспою у дитинстві, на 99% захищена упродовж життя і не матиме саме вітряної віспи, але може захворіти на іншу хворобу, яку викликає той самий вірус, – оперізуючий лишай. І тут є нюанс: людина з клінічною формою оперізуючого лишаю може бути джерелом інфікування для дитини або тих, хто ще не хворів на вітрянку», – пояснювала керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Іванченко.

Що треба знати про вітряну віспу

Вітряну віспу викликає вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом. Тому зазвичай хвороба швидко поширюється у дитсадках, школах та в інших організованих колективах.

При перших ознаках захворювання слід звернутись до лікаря, який призначить лікування. Воно може бути досить індивідуальним. Втім рясно мастити тіло зеленкою не потрібно, наголошують медики, адже це може зашкодити. Не розчісуйте висип, багато пийте рідини і за потреби приймайте жарознижувальні препарати.

Дитина чи доросла людина, яка захворіла на вітряну віспу, заразні протягом 9 днів із моменту появи висипань. Як мінімум на весь цей час потрібно самоізолюватись.

Інкубаційний період у середньому становить від 17 до 21 доби, тобто за цей час мають проявитись ознаки недуги, якщо ви все-таки контактували з хворим на вітрянку.

Як додають у Центрі громадського здоров’я, в 1 із 50 випадків захворювання на вітряну віспу бувають ускладнення, серед яких найбільш тяжкими є пневмонія та енцефаліт. Частота енцефаліту, який переважно проявляється церебральною атаксією, становить близько 1 на 4 000 випадків вітряної віспи.

Втім неможливо передбачити, наскільки серйозним буде перебіг вітрянки, тож найкращий захист – щеплення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-31 12:31:44