Суспільне мовлення

Ситуація з мобільним зв’язком на Львівщині: мешканцям розповіли, що робити коли відсутня мережа

Через ракетні обстріли на Львівщині 10 та 11 жовтня у Львові та області частково був відсутній зв’язок. Як зараз працюють оператори на Львівщині та що робити, якщо зв’язок відсутній, повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Як працює мобільна мережа у разі відключення електроенергії

Усі базові станції оснащені резервними джерелами живлення — батареями. Вони автоматично вмикаються, коли відімкнули електроенергію. Батареї в середньому можуть забезпечувати роботу протягом 4–5 годин.

Що відбувається, якщо відключення триває довше

Далі використовують генератори. Їх закупили напередодні повномасштабного вторгнення. Проте генераторами оснащена не кожна станція. Генератори є тільки на важливих вузлових майданчиках зв’язку та окремих базових станціях. Вони можуть підтримувати найбільший відсоток покриття.

Одна заправка генератора забезпечує від восьми годин до двох діб автономної роботи. Далі все залежить від поповнення запасами пального.

У разі відсутності світла, швидкість мобільного інтернету знижується

Під час вимкнення світла користувачі масово починають користуватися мобільним, а не домашнім інтернетом. Через це знижується швидкість інтернету.

Що робити, якщо мережа вашого оператора недоступна:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо немає зв’язку одного з операторів, абоненти можуть користуватись такими варіантами, щоб залишатись на зв’язку:

  • Національний роумінг. (У налаштуваннях телефона можна обрати мережу іншого оператора. Для цього потрібно вимкнути автовибір мережі, обрати іншу мережу вручну. Якщо зв’язок не з’явився, слід повторити свої дії).
  • Користуватись доступними месенджерами (Максимальне навантаження на мережу створюють фото-, відео- та анімаційні повідомлення, тому варто обмежитись надсиланням текстових повідомлень без додаткових вкладень).
  • На номери екстрених служб 101, 102, 103, 104 та 112/ 032 259 60 31 — гаряча лінія Львівської області можна додзвонитися зі стаціонарного телефона.

Що відомо

  • Унаслідок ракетних атак, які здійснила Росія 10 та 11 жовтня, на Львівщині були уражені чотири підстанції, з них дві — повністю знищені.
  • 11 жовтня Львівська обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактом масованого ракетного обстрілу критичної інфраструктури області військами РФ.
  • 12 жовтня начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що у Львові та області повністю відновили електропостачання.
  • У “Львівводоканалі” рекомендували жителям міста зробити запаси питної та технічної води. Запасів має вистачити щонайменше на три доби.
  • 13 жовтня, аби запобігти впровадженню віялових відключень світла в області, у “Львівобленерго” попросили людей економити електроенергію.
  • Серед найбільш енерговитратних приладів є електрообігрівачі, бойлери, електроплити, мікрохвильові печі, пральні машини, електричні духовки, електрочайники, праски, посудомийні машини, кондиціонери та порохотяги.
  • Для економії електроенергії у Львові зупинили роботу фонтанів та вимкнули підсвітку на фасадах будинків.
  • На Львівщині ввели обмеження на зовнішнє освітлення та рекламу. Обмеження почали діяти з 18:00, 21 жовтня.
  • 25 жовтня у Львові та області ввели віялові відключення електроенергії для населення. Відключатимуть близько 3% від загальної потужності в області.


Джерело: Суспільне мовлення України