Україна і світ

Символ всього волелюбного світу: як змінилося сприйняття прапора України в умовах війни

Фото: Unsplash

Державний прапор України є символом національної єдності, незламності та боротьби за свободу. Особливого значення він набув в умовах повномасштабного вторгнення військ РФ.

Синьо-жовтий стяг став елементом спротиву українського народу, а також оберегом для військових, які захищають державу від загарбників.

У зв’язку з подіями останніх років наш прапор можна побачити на вулицях США, Канади, Польщі, Німеччини та інших держав світу. Саме завдяки українцям всі дізналися, який вигляд мають кольори сміливості та незламності.

Зараз дивляться

Прапор України – більше ніж просто атрибут

Синьо-жовтий стяг – це не просто державний атрибут, який Україна обрала під час набуття незалежності, це відображення історії становлення країни.

Як раніше козаки йшли у бій з прапором, так і сьогодні наші військові підіймають його на звільнених від окупантів територіях.

Захисники беруть прапор на передову і доводять, що українці ніколи не визнають чужих кольорів на своїй землі й завжди готові відстоювати територіальну цілісність держави.

Національний стяг підіймають також на честь великих відкриттів, знаменних перемог, спортивних досягнень. Він схиляється перед полеглими героями та у дні жалоби.

Доктор історичних наук Павло Гай-Нижник зазначив, що з початку війни у 2014 році громадяни почали по-новому сприймати український прапор.

– Українці зрозуміли відчуття, які проживали наші предки під час перших визвольних змагань, у часи Карпатської України, коли збувалася держава, у часи УПА. Це символ свободи, незалежності, сили української нації, незборимості й того, що вона переможе. Прапор та тризуб – найдорожчі та найсвітліші символи, які є в українців, – сказав він у коментарі Фактам ICTV.

Також, за словами історика, наш прапор є символом усього волелюбного світу, оскільки надає натхнення іншим народам бути нездоланними та боротися за власну незалежність. А синьо-жовті кольори вселяють віру в те, що світло обов’язково переможе темряву.

Радянська влада забороняла синьо-жовтий прапор

Так, у Радянському Союзі під забороною були будь-які прапори, які пов’язані з намаганням союзних республік вибороти незалежність від радянської влади. Тобто це стосувалося не лише прапора синьо-жовтого прапора України. Хоча чи не єдине місце, де можна було побачити наш прапор – це в карикатурах, наприклад, у сатиричному журналі Перець.

До речі, у СРСР за публічну демонстрацію та навіть володіння українським прапором можна було отримати реальний термін ув’язнення.

Та певне полегшення щодо синьо-жовтого прапора вже можна було побачити в період перебудови у 1980-х роках. А вільно виносити національний стяг стало можливо після здобуття нами незалежності.

Український історик, ексдепутат Київради Костянтин Матвієнко згадує, як 19 серпня 1991 року диктори Центрального телебачення СРСР зачитували постанови ДКНС (ГКЧП) про спробу державного перевороту з намаганням усунути від влади президента Михайла Горбачова. Тоді депутат зібрався до Київради і на свій костюм прикріпив синьо-жовтий депутатський значок. Дорогою в автобусі та метро пасажири на нього дивилися як на приреченого. На вході до ради начальник міліцейської охорони повідомив, що в них є пістолети з бойовими набоями й вони готові оборонятися на випадок штурму.

Національний прапор – символ державності

За словами політичного експерта Ігоря Рейтеровича, національний прапор для будь-якої країни світу є надважливим. До прикладу, у США навіть є ціла процедура підняття державного прапора. Хоча на півдні штатів і досі можна зустріти прапор конфедератів.

– В Україні як такого культу національного прапора немає, але останніми роками ситуація змінюється на краще. Наш прапор – це те, що нас єднає. Як відбувається звільнення наших територій? Там, де є наш прапор, там є Україна, – наголошує політолог.

Ігор Рейтерович зауважує, що українців справедливо переповнюють емоції, коли у звільнених населених пунктах наші військові скидають “російські ганчірки”, а натомість підіймають синьо-жовтий стяг.

– Для українців прапор, а не герб, це ключовий символ перемоги, – вважає політолог.

Де символічно демонстрували прапор України

Президент Володимир Зеленський неодноразово розгортав прапор України під час своїх закордонних візитів до держав-союзників.

Так, у грудні минулого року він передав представникам Конгресу США бойовий прапор з Бахмута. Зеленський назвав стяг символом перемоги України у війні, яку розв’язала РФ.

На липневий саміт у Вільнюсі Зеленський привіз бойовий прапор 10 окремої гірсько-штурмової бригади Едельвейс, яка воювала під Бахмутом.

Глава держави зазначив, що саме під Бахмутом відбулася “одна з найбільш визначальних битв за свободу в Європі, і саме так її згадуватимуть наші діти й онуки”.

Фото: Офіс президента

Також варто згадати, що 23 лютого 2023 року на знак солідарності з Україною пам’ятки та будівлі в різних частинах світу були підсвічені синьо-жовтими кольорами.

Так, нового забарвлення набули Європарламент у Брюсселі, будівля МЗС Північної Македонії, Парламент Канади, Ейфелева вежа в Парижі та одна з найвищих споруд Нью-Йорка The Empire State Building.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-21 14:30:59