Україна і світ

Симптоми захворювання печінки, які багато хто ігнорує – сімейний лікар

Сімейний лікар, терапевт Людмила Сердюк у коментарі Фактам ICTV розповіла про симптоми захворювання печінки, які багато хто ігнорує та не надає значення.

Перші дзвіночки

– Насправді, перші реальні дзвіночки про проблеми з печінкою лунають на пізніх стадіях захворювання, коли лікування вже може слабко допомогти, – каже лікарка.

За словами медика, викликати занепокоєння з подальшим негайним візитом до лікаря мають неочевидні, незвичні ознаки того, що з печінкою не все гаразд.

Зараз дивляться

Сигнали лиха

Одним із таких сигналів Людмила Сердюк назвала відчуття втоми, яке можна назвати хронічним. Характерною особливістю в цьому випадку є те, що на тлі стійкої апатії людина періодично відчуває сплески енергії, навіть ейфорії.

За словами медика, змусити насторожитися має й біль, що відчувається в правому верхньому куті живота і може резонувати в праве ж плече. Це ознака того, що внаслідок патологічного накопичення жиру печінка збільшилася в розмірах.

І, нарешті, третя ознака печінкової патології – це радикальний набір ваги, коли йдеться не просто про повноту, а про ожиріння.

Аналіз крові

Людмила Сердюк зазначила, що захворювання печінки на досить ранніх стадіях можна виявити за аналізами крові, яку досліджують на інсулінову резистентність і підвищений фон жирів або тригліцеридів, які клітини організму використовують як паливо для отримання енергії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-21 13:50:02