Україна і світ

Сімейний лікар для внутрішніх переселенців, чи можна укласти декларацію, як це зробити — НСЗУ

Фахівці Національної служби здоров’я України пояснили, чи може українець зі статусом внутрішньо переміщеної особи (ВПО) або без нього укласти декларацію із сімейним лікарем і як це зробити.

Зі статусом ВПО і без

– Ті, хто має статус ВПО, а також ті, хто змінили місце проживання, але статусу внутрішньо переміщеної особи не набули, мають право вільно обирати лікаря первинної медичної допомоги для укладення декларації, – ідеться в повідомленні.

Критерії вибору

У Службі зазначили, що обирати сімейного лікаря ВПО можуть за будь-яким важливим саме для них критерієм: для когось це буде розташування центру надання первинної медичної допомоги, для когось перевагою є приватний центр або лікар-ФОП, хтось планує підписати декларацію лише з конкретним лікарем.

Дашборд на допомогу

Подивитись, з якими сімейними лікарями (терапевтами чи педіатрами) та в якому закладі первинної медичної допомоги, можна підписати декларацію зручно на дашборді “Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги”.

Зараз дивляться

Дашборд дає змогу встановлювати різні фільтри та бачити, з якими саме лікарями ПМД є можливість укласти декларацію, а які вже набрали ліміт пацієнтів.

Документи для підписання декларації

Щоб укласти декларацію, потрібно мати:

  • оригінал документа, що посвідчує особу пацієнта;
  • оригінал реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • свідоцтво про народження дитини (якщо декларація про вибір лікаря-педіатра або сімейного лікаря для дитини).

Скасовувати попередню декларацію не потрібно. Під час укладання нової зміни автоматично зафіксуються в електронній системі охорони здоров’я і попередня декларація буде автоматично анульована, додали в Службі.

Джерело: НСЗУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 13:22:09