Україна і світ

Сім поширених ліків, дія яких непередбачувано змінюється при взаємодії з грейпфрутом – лікарі

Грейпфрут і грейпфрутовий сік можуть взаємодіяти з різними ліками, посилюючи або, навпаки, послаблюючи їхню дію, а іноді викликаючи важкі побічні ефекти.

Чому це трапляється саме з цим цитрусовим, який є корисним для здоров’я, бо містить велику кількість вітаміну С і калію, підтримує імунну систему, покращує стан шкіри,  знижує артеріальний тиск і багато іншого.

Чому грейпфрут, єдиний з цитрусових, небезпечний для хворих

На жаль, незважаючи на всі переваги для здоров’я, грейпфрут і його сік несуть в собі певні ризики.

Зараз дивляться

– Коли ви приймаєте ліки, вони розщеплюються за допомогою важливого ферменту під назвою CYP3A4 у тонкому кишківнику, — пояснює лікарка Алісса Пайк.

За її словами, саме грейпфрутовий сік може блокувати дію цього кишкового ферменту.  В одному випадку це призводить до того, що концентрація ліків збільшується, загрожуючи побічними ефектами.

Проте, в іншому випадку, речовини, що містяться у грейпфруті, можуть зменшити ефективність білків, які називаються транспортерами ліків. Коли це відбувається, менше ліків потрапляє в кров. І, відповідно, слабшає їхня дія.

Сім ліків, приймаючи які треба відмовитися від грейпфрутів

Алісса Пайк назвала сім ліків, які погано поєднуються з грейпфрутовим соком.

  1. Антигістамінні препарати. Їхня ефективність помітно зменшується через вживання грейпфруту чи соку з нього. Бо цитрусові перешкоджають поліпептидам у тонкій кишці поглинати ліки.
  2. Імунодепресанти. Їх призначають для запобіганню відторгнення трансплантованих органів. Грейпфрутовий сік чи грейпфрут можу збільшити тривалість перебування цих ліків в організмі, що може спричинити пошкодження органів або інші негативні наслідки.
  3. Статини. Якщо ви п’єте грейпфрутовий сік під час прийому цих препаратів, занадто багато ліків може залишитися у вашому тілі довгий час. Це збільшує ризик пошкодження печінки та м’язів, або провокує ниркову недостатність.

На щастя, грейпфрут не діє так на всі статини. За даними Гарвардського університету, флувастатин, правастатин, пітавастатин і розувастатин (Крестор) практично не взаємодіють з грейпфрутом.

  1. Антигіпертензивні засоби. Грейпфрутовий сік підвищує біодоступність ніфедипіну та сповільнює спорожнення шлунку, утримуючи ліки в організмі довше, ніж зазвичай.

Лікарі застерігають, що це може призвести до надто сильного зниження артеріального тиску і запаморочення.

  1. Препарати для лікування аномальних серцевих ритмів. Грейпфрут пригнічує фермент CYP3A4, спричиняючи підвищене всмоктування.

Це може мати серйозні наслідки – посилення аритмії, запаморочення або отруєння ліками.

  1. Психіатричні препарати. Дослідження виявили, що грейпфрут підвищує концентрацію валіуму (він же діазепам ) у крові хворого, що може викликати більш інтенсивні побічні ефекти, такі як запаморочення або сонливість.
  2. Віагра (силденафіл). Ще в 2002 році, дослідники підтвердили , що грейпфрут і ліки від еректильної дисфункції (ЕД) не повинні змішуватися. Бо тоді препарат може стати токсичним, викликати головний біль, почервоніння і критично понизити кров’яний тиск.

Джерело: Everyday Health

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-02 13:52:37