Україна і світ

Щоденний прийом полівітамінів не приносить користі здоров’ю, навпаки, скорочує життя – вчені

Дослідники проаналізували медичні картки майже 400 тис. дорослих британців без серйозних тривалих захворювань, щоб з’ясувати, чи дійсно щоденні полівітаміни знижують ризик смерті протягом наступних двох десятиліть.

Чекають покращення здоров’я, а отримують ризик передчасної смерті

Це дослідження не було випадковим, адже майже половина дорослого населення Великобританії приймає полівітаміни та харчові добавки раз на тиждень або навіть щодня. В надії збільшити тривалість життя.

У США третина дорослих вживає полівітаміни в надії запобігти захворюванням.

Зараз дивляться

Насправді виявилося, що все навпаки –  щоденний прийом полівітамінів не допомагає людям жити довше, а фактично збільшує ризик передчасної смерті.

Приміром, виявилося, природні харчові джерела бета-каротину дійсно захищають від раку, а от синтетичний бета-каротин у вітамінних добавках може підвищити ризик раку легень і серцевих захворювань.

Або залізо, яке додається до багатьох полівітамінів. Його щоденний прийом може призвести до перевантаження організму цим мікроелементом і збільшити ризик серцево-судинних захворювань, діабету та деменції.

Загалом, щоденний прийом полівітамінів підвищує ризик смертності на 4%. Це в перші роки. А надалі відсоток збільшується.

В окремих випадках користь все ж є

Доктор Ніл Барнард, ад’юнкт-професор медицини в Університеті Джорджа Вашингтона сказав, що вітаміни корисні в окремих випадках. Приміром,  бета-каротин, вітаміни С і Е та цинк здатні уповільнювати вікову макулярну дегенерацію, стан, який може призвести до серйозної втрати зору.

Крім того, вважається, що полівітаміни можуть уповільнити зниження когнітивних функцій у літньому віці.

– Але загалом полівітаміни не допомагають. Замість того, щоб приймати полівітаміни, потрібно їсти здорову їжу, – наголошує доктор Барнард.

Саме здорова їжа, на його переконання, забезпечує широкий спектр мікроелементів, макроелементів і клітковини. Звісно, треба обмежувати вживання продуктів з насиченими жирами і холестерином.

Проте, у доктора Барнарда є й опоненти. Приміром, Дуейн Меллор, зареєстрований дієтолог і старший викладач медичної школи Астона.

– Вітамінно-мінеральні добавки не виправлять нездорову дієту але можуть допомогти покрити ключові поживні речовини, які важко отримати з їжі, – каже Меллор.

Прикладом цього може бути вітамін D, який дорослим у Великій Британії рекомендується приймати як добавку взимку. Або вітамін В12, який корисно приймати веганам і вегетаріанцям.

Проте кількість і тривалість прийому завжди має визначати лікар.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 11:28:00

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин