Україна і світ

Що таке ВВП: пояснюємо простими словами

Валовий внутрішній продукт є важливим показником, що дозволяє оцінити стан економіки країни та добробут її громадян. Про те, що таке ВВП та яке місце України за цим показником у світі, Фактам ICTV розповів експерт з питань економіки, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Що таке ВВП країни простими словами

Валовий внутрішній продукт (ВВП) – це макроекономічний показник, що показує ринкову вартість усіх кінцевих товарів та послуг, вироблених за рік у всіх галузях економіки на території держави для споживання, експорту та накопичення, незалежно від національної приналежності використаних факторів виробництва.

– Тобто ВВП – це все, що створюється в країні на протязі року: товари, послуги, додана вартість, прибутки від торгівельних операцій, – пояснює експерт.

Розрізняють номінальний і реальний ВВП:

Зараз дивляться

  • номінальний (абсолютний) ВВП – визначається в поточних ринкових цінах;
  • реальний ВВП (з поправкою на інфляцію) – визначається в цінах попереднього року. 

Різниця між номінальним і реальним ВВП дозволяє визначити, чи є збільшення ВВП реальним зростанням виробництва, або це вплив зростання цін на ринку.

ВВП, як правило, обліковується у національній грошовій одиниці. Проте для зручнішого порівняння з іншими країнами світу український ВВП оцінюють у доларах США.

– Оцінка ВВП України в доларах показує й деякі тенденції, які непомітні за оцінкою у національній валюті. Тому що, як тільки просаджується курс гривні, відбувається різкий стрибок номіналу ВВП, тобто абсолютна сума у національній валюті всіх товарів і послуг, що вироблені в країні протягом року, – розповідає Олег Пендзин.

Який ВВП в Україні

За словами експерта, ВВП у 2022 році формально ніби впав не сильно, але якщо порахувати його в доларовому еквіваленті, то падіння становить майже 29% (за даними Мінфіну України – 25,5%).

Зображення: Мінфін

– Для порівняння, ВВП в Україні у 2013 році був $190 млрд. І зараз ми вийшли фактично на рівень ВВП 2013 року, тобто відкотилися на 10 років назад.

У 2022 році ВВП України був на рівні $140 млрд. За рік він виріс приблизно на 5%. Тут багато залежить від курсу, але все одно необхідно розуміти, що такими темпами ми будемо відновлювати рівень ВВП дуже довго, – зазначає Олег Пендзин.

Зображення: Мінфін

Ще один важливий момент – це структура валового внутрішнього продукту. За словами експерта, в Україні майже 70% ВВП – це послуги. Левова частка цих послуг – в оптовій та роздрібній торгівлі. У сільському господарстві близько 20%, промисловість – на рівні 18%. Усе інше – це послуги.

– Тобто ми країна, яка торгує і надає послуги. І при цьому, на жаль, ми маємо дуже низький рівень промислового виробництва у складі ВВП. Ця картина наочно показує реалії, в яких ми з вами живемо, – розповів експерт.

Яке місце займає Україна за показниками ВВП у світі

За словами експерта, ще один надзвичайно важливий показник – це валовий внутрішній продукт на душу населення. ВВП на душу населення України становить приблизно $3800-3900 на рік. У світі цей показник в середньому становить $11 тис. У Європі – $34 тис.

– Це дуже важливо з точки зору оцінки національного багатства, тому що від частки ВВП на душу населення залежать реальні заробітки населення. Тобто на сьогодні ВВП на душу населення в Україні майже в 10 разів менше, ніж в європейських країнах.

Зображення: Мінфін. Номі­нальний ВВП України з 2002 по 2022 рр. з розрахунку на одну особу населення.

За даними Міжнародного валютного фонду за 2022 рік, економіка України перебувала на 47-му місці у світі за розміром ВВП та паритетом купівельної спроможності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-13 17:05:23