Україна і світ

Що робити, якщо ПФУ не виконує рішення суду

Досить часто пенсіонери, шукаючи захисту своїх прав щодо перерахунку пенсії чи виплати заборгованості, звертаються до суду. Але навіть коли суд стає на бік людини, Пенсійний фонд не завжди виконує судове рішення. Що робити, якщо ПФУ не виконує рішення суду – читайте в матеріалі.

Що робити, якщо ПФУ не виконує рішення суду

За словами юриста Тетяни Ходіневич, на сьогодні ПФУ – це доволі незалежна організація. Якщо, наприклад, судове рішення про відновлення виплати пенсії не виконується, то краще звернутися до суду із заявою про ухвалення додаткового рішення.

Якщо ви не були присутні під час суду й не маєте повного тексту судового рішення, також отримайте його разом із виконавчим листом, подавши про це відповідну заяву до суду.

Зараз дивляться

Маючи на руках виконавчий лист щодо зобов’язання ПФУ відновити виплату пенсії, необхідно підготувати такі заяви:

  1. Заяву до Державної виконавчої служби про примусове виконання рішення.
  2. Заяву до поліції про кримінальне правопорушення, передбачене ст. 383 КК України.
  3. Заяву до управління ПФУ з вимогою виконати рішення суду у найкоротший термін (до якої необхідно додати копію виконавчого листа, копію рішення суду, заяви до поліції та Державної Виконавчої Служби).

Що робити, коли ви вже зібрали всі документи

Коли у вас на руках є документи, вони змусять ПФУ усвідомити серйозність ваших намірів, вони повинні повідомити вам про строки виконання рішення та взяти під особистий контроль вашу справу. Якщо ж ПФУ й надалі не вживають жодних заходів щодо виконання рішення суду, слід направити складені заяви відповідним адресатам.

При цьому від ДВС потрібно отримати постанову про відкриття виконавчого провадження, а від поліції – витяг із ЄРДР.

Якщо ви отримали виконавчий лист про стягнення судового збору, отримати назад свої кошти можете без участі ПФУ. Необхідно лише подати відповідну заяву до Державної казначейської служби України.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-06 17:52:45