Україна і світ

що говорили про Україну, ВПК Росії й Тайвань

Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін провели телефонну розмову, під час якої обговорили необхідність утриматися від підтримки оборонно-промислової бази Росії, питання Тайваню, штучного інтелекту і безпеки.

Про це заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Про що говорили Джо Байден і Сі Цзіньпін

– Мета телефонного дзвінка полягала в тому, щоб продовжити зусилля в контексті зустрічі двох лідерів у Вудсайді в листопаді минулого року, – наголосив радник Білого дому.

За словами Джона Кірбі, розмова Джо Байден і Сі Цзіньпіна була відвертою та конструктивною. Загалом діалог тривав близько 45 хв.

Зараз дивляться

Війна Росії проти України

– Він (Байден, – Ред.) висловив стурбованість у зв’язку з підтримкою КНР оборонно-промислової бази Росії, її впливу на європейську й трансатлантичну безпеку, – стверджує Джон Кірбі.

Радник Білого дому звернув увагу, що раніше США та європейські партнери неодноразово наголошували в діалозі з Пекіном про необхідність утриматися від допомоги Росії.

Але з часом КНР почала допомагати відновлювати російську оборонно-промислову базу, забезпечивши країну-агресора компонентами, що сприяють збільшенню можливостей РФ у повномасштабній війні проти України, зазначив Кірбі.

Позиція щодо Тайваню

У розмові Джо Байден і Сі Цзіньпін не дійшли до однієї позиції у питанні Тайваню.

За словами лідера Китаю, президенту США необхідно припинити озброювати Тайвань. Сі Цзіньпін заявив, що не можна зупинити “возз’єднання Китаю і Тайваню”.

Проте Джо Байден назвав ці переговори одними з найбільш конструктивних і продуктивних дискусій для США.

Водночас у Білому домі наголосили, що президент США і лідер Китаю домовилися продовжувати спілкування в будь-який момент, коли виникне подібна необхідність.

Джерело: Укрінформ, Радіо Свобода

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-03 00:41:25