Україна і світ

що готують у новому законі про мобілізацію

Фото: Міноборони

Профільний комітет відхилив електронні повістки, водночас реєстрація в електронному кабінеті призовника залишається як право, а не як обов’язок.

Про це заявив член Комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський в інтерв’ю РБК-Україна, говорячи про ключові моменти у законопроєкті №10449 про мобілізацію.

Чи введуть електронні повістки

– Один з ключових моментів стосується електронного кабінету призовника і можливості оповіщення в електронному форматі про необхідність з’явитися до ТЦК та СП. Це фактично альтернатива електронних повісток – ми від цього також відмовилися, воно не знайшло підтримки в комітеті, – пояснив нардеп.

Також, за його словами, чоловіки, які перебувають за кордоном, зможуть оновити свої дані в електронних кабінетах. Проте повісток вони не отримуватимуть – у законопроєкті про мобілізацію не передбачено такого механізму.

Зараз дивляться

– Ми залишили можливість, передусім особам, що проживають за межами України, скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в’їзду на територію України, оскільки потім виникне проблема з можливістю їх виїзду, – додав Веніславський.

Він зауважив, що йдеться і про студентів, які навчаються за кордоном, і про тих чоловіків, які виїхали ще до війни.

Нардеп додав, що усі способи вручення повістки залишаються, окрім надсилання в електронному кабінеті.

– У паперовому вигляді, вручення під відеофіксацію або іншими шляхами за умови фіксації, що людина її отримала, – підсумував Веніславський.

Законопроєкт №10449 – терміни ухвалення

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський також прогнозує ухвалення законопроєкту про мобілізацію ко кінця березня.

За його словами, таким він бачить голосування у другому читанні і за оптимістичного, і за песимістичного сценарію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-01 10:47:16