Україна і світ

Що допоможе контролювати масу тіла – вчені дослідили таурин

Науковці Стенфордського університету виявили новий метаболічний шлях, який відіграє ключову роль у підтримці фізіологічного балансу та регуляції маси тіла — таурин.  Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature.

Що таке таурин

Таурин — це унікальна амінокислота. Завдяки своїм стабілізуючим властивостям, таурин сприяє нормалізації білкового, вуглеводного та електролітного обміну, підвищує активність ферментів і гормонів, а також зміцнює імунну систему й підтримує енергетичні та відновлювальні процеси в організмі.

Роль таурину

Багатьох цікавить, що і коли їсти, і як це впливає на організм. Проте більшість дієтичних досліджень надають суперечливі відповіді.

Зараз дивляться

– Ми прагнули розібратися, вивчаючи спочатку молекули, потім механізми їх дії, а далі – їхній вплив на фізіологію, – зазначає провідний автор дослідження Джонатан Лонг.

Одним з важливих метаболітів таурину є N-ацетилтаурин, рівень якого в організмі змінюється у відповідь на фізіологічні зміни, включаючи фізичні вправи та дієту.

Вчені виявили фермент PTER, що перетворює N-ацетилтаурин назад на таурин. Ген, який кодує PTER, є частиною групи генів, пов’язаних з індексом маси тіла у людей, і його активація впливає на вагу.

В експериментах на мишах додавання таурину в раціон призвело до зниження маси тіла та поліпшення фізичних показників.

Ба більше, гризуни без гена PTER мали вищі рівні N-ацетилтаурину, водночас тварини з низькими показниками таурину страждали на атрофію м’язів.

Дослідники також встановили, що кишковий мікробіом відіграє важливу роль у виробленні N-ацетилтаурину. Це вказує на можливість створення нового класу ліків проти ожиріння.

Джерело: Stanford Medicine

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 13:59:07