Україна і світ

Щеплення проти дифтерії та правця, куди звернутися, щоб зробити безкоштовно — МОЗ

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України розповіли, що додатковий раунд з імунізації проти дифтерії та правця триватиме в країні до кінця року: як і де зробити безоплатне щеплення.

Доступність вакцини

– Вакцинація – безоплатна, зробити її можна в пунктах щеплень у лікарнях країни, попередньо записавшись у сімейного лікаря, – ідеться в повідомленні.

У відомстві нагадали, що з 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років. Наразі країна забезпечена вакциною для проведення рутинних щеплень дітям і ревакцинації дорослих. Вона доступна в усіх регіонах.

Дифтерія вражає слизову оболонку горла, утворюючи плівки, що може ускладнювати дихання, а також серце, нервову систему і нирки.

Зараз дивляться

Правець вражає нервову систему, призводячи до сильних м’язових спазмів. Смертність від нього може сягати 80%.

Два кроки для отримання щеплення

Крок перший: зверніться до свого сімейного лікаря, він перевірить ваш вакцинальний статус – подивиться відповідні записи в медичній картці – і проконсультує про подальші дії.

Крок другий: зробити щеплення в одному з пунктів вакцинації, що працюють при амбулаторіях загальної практики сімейної медицини та медзакладах.

Процедура вакцинації

Перед щепленням медичні працівники проведуть вам медичний огляд. Після щеплення рекомендується залишитися в медичному закладі на 30 хвилин, щоб переконатися у відсутності алергічних реакцій.

Усі медичні працівники, залучені до вакцинації в пунктах щеплень, пройшли спеціальне навчання і володіють технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги в разі появи післявакцинальних реакцій.

Якщо ви або ваша дитина пропустили черговий етап щеплення, зверніться до сімейного лікаря, щоб його надолужити.

Якість вакцин

Усі вакцини в Україні – безпечні та ефективні, запевнили в МОЗ. Їхню якість контролюють як під час виробництва, так і протягом усіх етапів транспортування та зберігання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 11:19:06