Україна і світ

Ще дві лікарні в Україні зможуть проводити трансплантації

Система трансплантації органів в Україні активно і стрімко розвивається. Попри повномасштабну війну та неможливість використовувати медичну авіацію ще дві лікарні зможуть проводити трансплантації.

Відтепер ці складні операції  стануть доступними для українців вже у 44 медзакладах країни. Своєю постановою уряд додав до існуючого переліку ще дві лікарні: у Мукачеві на Закарпатті, та у Сумах.

Відтепер у КНП Лікарня Святого Мартина та КНП Центральна міська клінічна лікарня Сумської міської ради готові проводити операції з трансплантації органів.

Варто зазначити, що від початку 2023 року і донині, тобто фактично за чотири з половиною місяці, проведено вже понад половину від загального обсягу трансплантацій, що відбулися у 2022 році.

Є й ще одна обнадійлива для пацієнтів новина: постанова передбачає, що з 1 січня 2024 вартість операції з трансплантації покриватиметься Національною службою здоров’я України в рамках Програми медичних гарантій.

На сьогодні в Україні діє пілотний проєкт щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Отож, у рамках цього проєкту всі операції з трансплантації поки оплачує Міністерство охорони здоров’я.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-27 12:37:00