Україна і світ

СБУ оголосила нову підозру наміснику Києво-Печерської лаври Павлу

Служба безпеки України оголосила нову підозру митрополиту УПЦ (МП), настоятелю Києво-Печерської Лаври Павлу (Петро Лебідь), згідно з якою у правоохоронців з’явились нові факти, що вказують на ведення підривної діяльності проти України.

СБУ задокументували, що за день до оголошення йому першої підозри митрополит дав відео-інтерв’ю одному з вітчизняних ЗМІ, в якому він заперечив існування України як суверенної держави.

Також фігурант назвав російську збройну агресію проти України “громадянським конфліктом”, який триває з 2014 року.

Була також проведена судова лінгвістична експертиза, яка підтвердила ці факти злочинних дій клірика.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили митрополиту про нову підозру за ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань вчинене службовою особою повторно) та ч. 3 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України за вчинене службовою особою повторно) КК України.

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Продовжуються слідчі дії для встановлення всіх обставин злочинів.

Як повідомили правоохоронці, санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, ще 1 квітня митрополиту УПЦ (МП) Павлу вручили підозру в “порушенні рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань” та “глорифікації учасників збройної агресії РФ проти України”.

Після цього суд відправив Петра Лебедя під цілодобовий домашній арешт через підозру у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії проти України.

Наприкінці червня митрополиту Павлу на два місяці був продовжений домашній арешт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-13 20:21:44