Україна і світ

Розвідка Естонії вважає, що Росія готується до конфронтації з Заходом

Росія готується до військової конфронтації із Заходом протягом наступного десятиліття. Про це заявила Служба зовнішньої розвідки Естонії.

Керівник розвідувальної служби Каупо Росін заявив, що така оцінка ґрунтується на планах Росії подвоїти кількість військ, розміщених уздовж її кордону з Фінляндією та країнами Балтії – Естонією, Литвою і Латвією, які є членами НАТО.

— Росія обрала шлях довгострокової конфронтації… і Кремль, ймовірно, очікує можливого конфлікту з НАТО протягом наступного десятиліття або близько того, – сказав Росін під час презентації звіту про загрози національній безпеці Естонії.

За його словами, військовий напад з боку Росії зараз є малоймовірним, частково через те, що Росія змушена тримати війська в Україні, і залишатиметься малоймовірним, якщо нарощування російських військ буде відповідати нарощуванню сил в Європі.

Зараз дивляться

У звіті Служби зовнішньої розвідки зазначалося, що у наступному десятилітті НАТО може зіткнутися з масовою армією радянського зразка, яка, ймовірно, технологічно поступатиметься силам союзників майже в усіх сферах, окрім радіоелектронної боротьби та здатності наносити удари на великі відстані.

Водночас, там додали, що це значною мірою залежатиме від перебігу війни в Україні.

Естонія та інші країни Балтії збільшили свої військові витрати до понад 2% від вартості їхньої економіки після анексії Криму Росією в 2014 році, а союзники по НАТО збільшили свою присутність в цих країнах.

Джерело: The Guardian

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-13 16:51:32