Суспільне мовлення

Розподіл на інтернатуру: чому протестують студенти-медики у Львові

Студенти Львівського медичного університету імені Данила Галицького протестують через зміни, які планує запровадити МОЗ. Йдеться про розподіл на інтернатуру. Шестикурсники, які вчаться на бюджеті, хвилюються, що не зможуть самостійно обрати медзаклад і спеціальність інтернатури. Водночас вони не мають права перевестися на контрактну форму навчання, аби потім обрати ту медичну спеціальність на інтернатурі, яку хочуть.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Шестикурсниця Львівського медичного університету Марія Яшвілі каже, що через зміни від МОЗу студенти бюджетної форми навчання цьогоріч не мають права відмовитися від розподілу. А також не можуть перейти вчитися під час дворічної інтернатури на контракт.

“Ті, хто вже декілька років, наприклад, працюють у лікарнях і багато хто навіть на добровільних засадах, тобто волонтерських, вони працюють і вони хочуть піти саме в ті лікарні на інтернатуру. А можливість піти в ті лікарні є тільки для контрактної форми. До того ж, вони можуть попасти в якусь районну лікарню. Або, якщо вони вже трішки далі в рейтингу, вони можуть попасти за відсутності місць в якесь прифронтове місто. І, враховуючи ту зарплатню, котра зараз у лікарів-інтернів становить 5600 гривень, вони не зможуть вести життя, навіть зняти собі житло”, — говорить Марія Яшвілі.

Марія Яшвілі. Суспільне Львів

Не знає, куди потрапить на інтернатуру і студентка Дар’я Костиря, яка мріє про хірургію. Крім того, додає вона, не можна проходити інтернатуру в медзакладах, які студент знайде самостійно, та у відомчих лікарнях.

“Згідно з новими змінами ти можеш відмовитися і не піти нікуди і чекати ще рік до того, поки ти знову будеш брати участь у такому ж розподілі, де ніхто тобі не гарантує нічого. Або просто піти з медицини. До нас була донесена інформація, що зараз держава потребує тільки сімейних лікарів, лікарів швидкої допомоги, лікарів-анестезіологів, реаніматологів. Втім, хірургічні спеціальності, кількість місць на них значно скорочена. І позиціонується, що під час війни нам не потрібні хірургічні спеціальності”, — каже Дар’я Костиря.

Дар'я Костиря

Дар’я Костиря. Суспільне Львів

На знак протесту деякі студенти Львівського національного медичного університету вийшли на пікет.

Пікет студентів Львівського медуніверситету 28 березня 2024 року

Пікет студентів Львівського медуніверситету 28 березня 2024 року. Фото з особистого архіву/Дар’я В’юненко

Зараз у Львівському медичному університеті навчається 424 студенти-шестикурсники, лише 66 з них – на контракті. При їхньому розподілі на інтернатуру виші керуються Положенням про інтернатуру від 2021 року, до якого МОЗ своїми наказами вносить зміни, каже перша проректорка з науково-педагогічної роботи Львівського національного медичного університету Ірина Солонинко.

“Власне, Міністерство охорони здоров’я має свої плани на студентів, які були підготовлені за державний кошт. І в принципі то є вигідно для студентів, тому що їм не доведеться ходити, щось шукати. В Положенні вказано, що студенти при виборі спеціальності мають обрати 5 позицій, з яких розкладені пріоритети від 1 до 5. І тоді, звичайно ж, враховується, що не можуть всі обрати спеціальність, скажімо, “Дерматологія”, тому що їх не потрібно так багато як потрібно зараз анестезіологів чи лікарів невідкладної медичної допомоги”, — каже Ірина Солонинко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також, за словами Ірини Солонинко, студенти обирають пріоритетний регіон для проходження інтернатури, що має бути враховане при їхньому розподілі. Наразі триває громадське обговорення цих змін до Положення МОЗу. Воно завершиться 11 квітня. Суспільне відправило журналістський запит в МОЗ, аби отримати офіційний коментар з цього приводу.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин