Суспільне мовлення

“Розбери русню на сувеніри”. Переселенець з Маріуполя у Львові створює прикраси з уламків збитих українцями літаків РФ

Майстер з виготовлення прикрас Сергій Науменко – переселенець з Маріуполя. У рідному місті він створював біжутерію та сувеніри з епоксидної смоли й чорного дерева. Перетворив своє хобі на бізнес і мав багато творчих планів, але їх зруйнувала війна. Виїхавши з Маріуполя до Дніпра, а потім – до Львова, юнак знову відродив власну справу. Зокрема, робить брелоки з розбитої авіаційної техніки армії РФ. Волонтери продають їх з аукціонів, а гроші спрямовують на допомогу українським бійцям.

Про себе та свої воєнні хенд-мейд-сувеніри – майстер розповів Суспільному.

Захоплення «епоксидкою» і початок війни

25-річний Сергій Науменко – за фахом теплоенергетик, закінчив магістратуру технічного університету. Працювати за спеціальністю не став: на той час його вже захопило створення речей з епоксидної смоли й дерева. Кулони, каблучки, брелоки, підставки, держаки ножів – ось далеко не повний перелік того, що виготовляв Сергій у домашній майстерні в рідному Маріуполі.

Кулони з епоксидної смоли та дерева. Фото: Сергій Науменко

За кілька років вибудував невеликий, як він каже, «балконний бізнес», напрацьовував базу клієнтів, але – розпочалася повномасштабна війна.

24-го лютого 2022 року, говорить Сергій, він, як і багато українців, прокинувся від вибухів. Тривожна валізка складена не була, однак рішення виїздити прийшло дуже скоро.

«Два дні з моєю дівчиною, зараз – дружиною, ми думали, виїздити чи ні. Потім зібрали речі за пів години. Брали речей небагато, думали – щоб перечекати зо два тижні. Взяли двох наших котиків і по наплічнику речей. Якби знав, що так буде, то взяв би не шорти-футболки, а щось з обладнання, матеріали, барвники. Ми виїхали 26-го лютого двома машинами – я, моя дівчина, батьки, брат. На дорогах було вже дуже багато машин. А загалом – виїхали досить благополучно», – розповідає юнак.

Друга майстерня – уже у Львові

Сергієві пощастило вибратися з міста. Разом з родичами він опинився у відносній безпеці. Два місяці прожили в Дніпрі, а потім Сергій з майбутньою дружиною переїхали до Львова. Там, каже він, вже за кілька днів після прибуття вдалося зняти приміщення під майстерню. Потім купив обладнання й матеріали – і відновив роботу практично з «нуля».

«Для деяких моїх виробів потрібне лазерне гравіювання. У Львові буквально в перші дні я шукав майстерню з лазерними станками. Зайшов у досить затишний дворик недалеко від центру і побачив, що там багато таких приміщень: хтось займається шкірою, хтось – тканиною, хтось – ремонтами. Так я зняв приміщення під майстерню, а потім – повернувся до обсягів виробництва приблизно таких, як в Маріуполі», – говорить Сергій.

«Розбери русню на сувеніри»

Спершу він робив звичні для себе речі – прикраси. Проте одного разу журналіст Петро Шуклінов і його команда Nesemos запропонували виготовити сувеніри для доброчинного аукціону на підтримку армії. В кожен брелок треба було «залити» уламки розбитого російського зенітно-ракетного комплексу «Оса».

«Вони замовили в мене 20 брелочків й надали осколки. Там було скло і метал, тоді я з металом ще не вмів працювати, але це був тонкий метал, і я впорався. Замовникам сподобалося і вони виставили їх на розіграш. У підсумку вони зібрали 700 тисяч гривень – цього вистачило на придбання трьох автомобілів для наших військових», – каже майстер.

"Розбери русню на сувеніри". Переселенець з Маріуполя у Львові створює прикраси з уламків збитих українцями літаків РФ

Роботи для аукціону, який проводив сам майстер. Фото: Сергій Науменко

Потім йому передали уламки від збитого українськими військовими російського гелікоптера «Алігатор» Ка-52. 30 брелоків, які Сергій виготовив з цих осколків, пішли на подарунок американським конгресменам.

Так з’явилася ідея робити сувеніри з уламками не просто російської техніки, а з рідкісної, елітної. І виник цілий напрям роботи – «Розбери русню на сувеніри», розказує переселенець.

«Блогер Сергій Стерненко передав мені уламки літака Су-25. Я зробив йому 50 брелочків. Так почала формуватися колекція. Було таке, що люди, які хотіли зробити пожертви на армію, купували ці брелочки по 15 і навіть 25 тисяч гривень. Я виготовляв сам брелочки близько двох місяців, а потім, коли стомився, найняв ще одного працівника. Разом за весь період ми зробили близько 800 таких брелоків. Я робив і сам власні розіграші на допомогу армії, збирав не дуже великі кошти – 13-15 тисяч гривень, і все ж – допомога», – говорить Сергій.

"Розбери русню на сувеніри". Переселенець з Маріуполя у Львові створює прикраси з уламків збитих українцями літаків РФ

Сергій Стерненко з сувенірами. Фото: Сергій Науменко

Серед виробів майстра є також брелоки з уламків збитого гвинтокрила Мі-8 та літака Су-30СМ армії РФ.

"Розбери русню на сувеніри". Переселенець з Маріуполя у Львові створює прикраси з уламків збитих українцями літаків РФ

Фото: Сергій Науменко

За словами майстра, роботи сувеніри, які допомагають підтримувати ЗСУ для нього дуже важливо, адже його близький родич, тесть, був захисником «Азовсталі», пройшов кілька місяців російського полону, зазнав тортур, але був визволений і зараз – знову у війську. Брат дружини також воює.

"Розбери русню на сувеніри". Переселенець з Маріуполя у Львові створює прикраси з уламків збитих українцями літаків РФ

Фото: Сергій Науменко

Зараз, каже Сергій, він планує розширювати власну справу: зняв більше приміщенні під майстерню. Реалізовує вироби через свою сторінку в інстаграмі.

Також брелоки, створені ним з уламків російської ракети «Калібр», збитої українською ППО, продаються в сувенірній крамниці «З Маріуполем у серці».

"Розбери русню на сувеніри". Переселенець з Маріуполя у Львові створює прикраси з уламків збитих українцями літаків РФ

Фото: Сергій Науменко

Чи повернеться в рідне місто після його деокупації, Сергій ще не вирішив: каже, надто багато горя пережив Маріуполь за останній рік.

Читайте також

“На руках” ще 500 одиниць”. Жителям Дніпропетровщини дали 10 днів на повернення зброї

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин