Україна і світ

Росія готується вчинити провокацію на ЗАЕС під фальшивим прапором – Генштаб ЗСУ

Фото: Факти ICTV

Росія готується до чергової провокації на Запорізькій АЕС, яку хоче провести під фальшивим прапором.

Про це 14 квітня повідомили у Генеральному штабі Збройних сил України.

Провокація на ЗАЕС

У Генштабі вказують, що за наявними даними розвідки, російські терористи готуються до проведення чергової провокації на Запорізькій атомній електростанції – ще однієї операції під фальшивим прапором.

Зараз дивляться

Росія є єдиним терористом у світі, який тримає в заручниках атомну станцію та використовує її для шантажу України та усього світу. Ніхто інший, окрім російських терористів, не ставив світ так близько до межі свідомої радіаційної катастрофи, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лише за нещодавні тижні Росія вже кілька разів намагалась перекласти на Україну відповідальність за використання безпілотників для атак на обʼєкти ЗАЕС.

– Це свідомі російські дії, які продовжують російську ж практику шантажу нашої держави та усієї міжнародної спільноти ризиком катастрофи на ЗАЕС, – повідомили у Генштабі.

Військові наголосили, що Україна завжди відповідально ставилась і ставиться до безпеки ядерних обʼєктів.

Лише повернення ЗАЕС під контроль України здатне відновити реальну безпеку станції, – зазначається у повідомленні.

Генеральний штаб ЗСУ вказує, що допоки окупанти знаходяться на ЗАЕС, тримають там свою бойову техніку та мають можливість проводити свої операції, “безпека станції не може бути гарантована”.

Ситуація на ЗАЕС

Нагадаємо, напередодні, 13 квітня, реакторна установка енергоблока №4 ЗАЕС, яка перебуває під контролем окупантів, була переведена в стан “холодного зупину”. Таким чином, усі шість блоків Запорізької АЕС перебувають у “холодному стані”.

Перед цим, 7 квітня, на території атомної станції була здійснена провокація російськими військами, коли був підірваний дрон. Про вибух повідомляли і представники ядерного нагляду ООН (МАГАТЕ), які перебувають на ЗАЕС.

Згодом стало відомо, що на території станції сталось щонайменше три прямих влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора.

Згодом у США вказували, що їм відомо про вибухи на ЗАЕС, через що закликали Росію припинити “грати в дуже небезпечну гру із захопленням української АЕС”.

Про наміри вчинити провокацію на атомній станції українська розвідка повідомляла ще у липні 2023 року, втім окупантів вдалось вгамувати публічним розголосом небезпек, які були утворені їх діями.

Джерело: Генштаб ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-14 14:27:11