Україна і світ

РФ в обхід санкцій отримує з Британії техніку на сотні мільйонів фунтів – Sky News

Британські компанії експортують обладнання і техніку на сотні мільйонів фунтів стерлінгів, які майже напевно потрапляють до Росії, підриваючи офіційний режим санкцій і зміцнюючи військову машину Володимира Путіна.

Про це йдеться в розслідуванні за підсумками аналізу даних, проведеного британським телеканалом Sky News.

Йдеться про товари – зокрема про безпілотне обладнання, оптичні прилади та важку техніку – які відправляють до країн Кавказу і Центральної Азії, включно з Киргизстаном, Вірменією, Узбекистаном та іншими, звідки, як передбачають, їх переправляють у Росію.

Зараз дивляться

– Цифри показують, що, незважаючи на різке скорочення потоку товарів у Росію після введення торгових санкцій після вторгнення в Україну два роки тому, великі обсяги чутливих британських товарів “подвійного призначення” все ще потрапляють до Москви, – кажуть журналісти.

Аналіз підкреслює масштаби участі Великої Британії в тіньовій економіці, яка допомагає постачати російським збройним силам деталі та обладнання для зброї, що використовується проти України, пише телеканал.

Потоки британських товарів у саму Росію скоротилися на 74% від початку війни, після введення санкцій. Переважна більшість експортних товарів, які, як і раніше, поставляються в Росію, – це продукти харчування, медичні препарати та інші гуманітарні товари.

Потоки важкої техніки, електрообладнання та автомобілів впали майже до нуля.

Ці цифри означають, що режим санкцій виявився неймовірно успішним. Однак більш уважне вивчення офіційної торговельної статистики Великої Британії дає альтернативну призму, зазначає телеканал.

– Вони показують, що в той час як експорт Великої Британії до Росії різко скоротився, експорт Великої Британії до низки колишніх радянських країн-сателітів – від Узбекистану до Грузії – зріс безпрецедентними темпами, – пише Sky News.

Британський експорт до Киргизстану, невеликої колишньої радянської держави-сателіта, зріс стрімкими темпами – більш ніж на 1 100 %. У цьому експорті переважають важкі машини і транспортні засоби, які більше не можна відправляти безпосередньо в Росію.

Загальноєвропейська проблема

За словами Робіна Брукса, колишнього головного економіста фінансової організації IIF, це відбувається вже давно, й інші європейські країни, насамперед Німеччина і Польща, також відправляють велику кількість обладнання в Росію через ці держави Кавказу і Центральної Азії.

– Очевидно, що вони отримують замовлення від якогось російського партнера, який перебуває в одній із цих центральноазіатських країн. Що відбувається далі? Можливо, існує правдоподібне заперечення, можливо, вони знають… Усе, що ми знаємо напевно, – це те, що зростання обсягів експорту, яке відбувається, абсолютно божевільне і не узгоджується з жодними базовими даними в цих країнах. Тому єдине розумне пояснення – це Росія, – сказав він.

Він додає, що з боку Західної Європи і особливо ЄС такі проблеми існують уже давно.

– Наразі це широко відомо в Брюсселі, і я думаю, що виникає ключове питання: чому на центральному рівні ЄС нічого не робиться, щоб зупинити це?”, – каже Брукс.

Британські чиновники стверджують, що вони постійно намагаються посилити режим санкцій щодо Великої Британії. Нещодавно в британському уряді навіть повідомлялося, що було зроблено кроки зі створення нового Управління з реалізації торгових санкцій, щоб посилити контроль за дотриманням санкцій.

Експорт в інші суміжні з РФ держави

Масштаби і розмах торгівлі вражають, пише Sky News. Обсяги британського експорту зросли не тільки в Киргизстан. Вони також майже так само різко зросли до Вірменії, яка, за словами Брукса, зафіксувала різке збільшення експорту товарів до Росії.

Удвічі тривожним є той факт, що серед товарів, що відправляються в ці країни, є значна кількість предметів, що вважаються товарами “подвійного призначення”, які можуть бути перероблені на зброю.

Компоненти Заходу у зброї РФ

У Європейського союзу є список із 45 категорій товарів – “загальних високопріоритетних товарів”, як вони їх називають, – які були знайдені в залишках російської зброї на полях битв.

Аналіз Sky News показує, що британський експорт цих товарів до чотирьох держав Кавказу і Центральної Азії, які, згідно з документами, використовували для вбивства українських громадян, зріс більш ніж на 500% від початку війни.

Згідно з аналізом журналістів, найбільшою категорією товарів, що відправляються в ці чотири держави Кавказу і Центральної Азії, були “частини літаків, вертольотів і безпілотних літальних апаратів” – іншими словами, обладнання, яке може бути використано для створення безпілотників та інших літальних апаратів.

Британські компанії експортували в ці чотири країни ці товари на суму £6 млн, що більше, ніж зазвичай.

Серед інших товарів, що відправляються британськими експортерами, – машини для обробки даних, аеронавігаційне обладнання та засоби радіонавігації.

За словами Тома Кітінга з RUSI, це “абсолютно тривожний сигнал, якщо ви виробляєте подібне обладнання… і у вас такий великий сплеск експорту в Киргизстан”.

– Ви повинні зупинитися і запитати себе: “Чому це так? Невже я побічно підтримую російських військових? І очевидно, що ви не хочете цього робити. І справді, роблячи це, ви, ймовірно, порушуєте санкції, – каже він.

Кітінг додає, що трагедія ще й у тому, що компоненти, вироблені в ЄС, США та Британії, поставляються в РФ після лютого 2022 року, що вказує на “свіжість” цих товарів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-22 01:21:20