Україна і світ

результати та скільки балів набрали українські учні

Сьогодні, 5 грудня 2023 року, оприлюднено результати PISA-2022, участь у якому попри війну взяла і Україна. Які підсумки дослідження та яка ситуація у порівнянні з іншими країнами, а також що кажуть у Міносвіти, Уряді та Верховній Раді – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Що таке PISA

PISA –  це програма міжнародного оцінювання учнів, яка була заснована понад 20 років тому. Тест проводять у країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Дослідження відбувається раз на три роки. У 2022-му в ньому взяли участь понад 80 країн світу, зокрема і Україна. PISA була проведена у 18 із 27 регіонів України. 

– Україна — єдина країна, яка провела дослідження в умовах війни. Це велике й надважливе досягнення. Заклади освіти проводили тестування попри масовані обстріли й затяжні повітряні тривоги в жовтні 2022 року. Завдяки участі в дослідженні в нас є можливість відстежувати тенденції в знаннях і навичках учнів як на рівні країни, так і на рівні окремих груп учнівства, — зазначив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Українські учні вперше взяли участь у дослідження 2018-го.

Зараз дивляться

Лідерами тестування традиційно стали країни Азії – Сінгапур, Китай, Корея, Японія, Гонконг.

Що оцінює PISA

Тестування дозволяє оцінити результати різних освітніх систем і програм та порівняти їх. Звісно, це робиться з поправкою на культурні, соціальні особливості, тобто в ширшому контексті кожної країни. Тестування дозволяє виявити фактори, що впливають на успішність навчання.

Варто зазначити, що результати тестування учнів у той чи інший час змусили деякі країни змінити підходи до освіти.

Тестування PISA – це не просто про відтворення знань, а й про перевірку їх застосування на практиці, у ситуаціях максимально наближених до реального життя.

PISA 2022: результати

Тест охоплює три основні предметні галузі: читання, математику й природничо-наукові дисципліни. Щороку фокус змінюється, на цей раз головною галуззю оцінювання знань була математика.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

 

 

У жовтні 2022 року, попри обстріли й тривалі повітряні тривоги, понад 3800 українських підлітків зі 164 навчальних закладів пройшли тестові завдання з трьох дисциплін й заповнили анкети PISA.

У читанні українські учні показали результат на 38 балів нижчий у порівнянні з 2018 роком. 59% учнів досягли базового рівня в читанні, 29% — третього рівня і вище. У середньому українські школярі відстають у читанні від учнів інших країн приблизно на 2,5 роки навчання за стандартами PISA.

У порівнянні з минулим тестуванням, результати українських учнів погіршилися на 12 балів. 58% мають базовий та другий рівень математичної грамотності, 32% учнів — третій рівень і вище.

У галузі математики різниця між Україною і країнами ОЕСР становить приблизно 1,5 роки навчання за стандартами PISA (1 рік навчання = 20 тестових балів).

  • Природничо-наукові дисципліни

Якщо порівняти із циклом 2018 року, результати зменшилися на 19 балів. Базового рівня грамотності за шкалою PISA досягли 66% українських учнів і учениць. Водночас рівня 3 і вище – лише 36%.

Отже, середній бал українських учнів з математики становив 441, з читання — 428, а з природничо-наукових дисциплін — 450. Результати наших школярів виявилися гіршими, ніж у середньому по країнах ОЕСР (середній показник для них з математики становить 472 бали, з читання — 476 балів, а з природничо-наукових дисциплін — 485 балів).

Якщо порівнювати з референтними країнами, то загалом Україна показала вищі результати з усіх трьох галузей. Вона обійшла Болгарію, Молдову і Грузію. Водночас результати Естонії, Польщі та Словацької Республіки є вищими.

Що кажуть у Міносвіти, Раді та Уряді

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявляє, що результати міжнародного дослідження PISA-2022 для України невтішні, але цілком очікувані.

– Цифри для нас невтішні, але цілком передбачувані, враховуючи ті умови, в яких ми перебували, в яких перебували наші діти й наша освіта, – сказав Лісовий під час презентації дослідження.

За словами міністра, погіршення результатів пов’язані з тривалими обмеженнями через пандемію COVID-19 і неготовністю системи освіти до цього, повномасштабною війною, а також зі стресом.

Водночас Лісовий зауважив, що зниження результатів відзначається не лише в Україні, а й в інших досліджуваних державах, що пов’язано з пандемією та тривалим дистанційним навчанням.

Зі свого боку прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зауважив, що дослідження якості освіти PISA-2022 є джерелом важливих даних про те, над чим необхідно ретельніше працювати.

– Для України безумовним пріоритетом є розвиток освіти. Це фундамент, на якому ми маємо будувати сильну, конкурентну, інноваційну, європейську державу. Наголосив на цьому під час Глобального запуску результатів останнього міжнародного дослідження якості освіти PISA, – написав Шмигаль у Telegram.

Він зауважив, що Уряд докладе всіх зусиль, щоб українська система освіти була стабільною та ефективною.

Зокрема голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак наголосив на шокуючій різниці між результатами навчання учнів із великих міст і сільської місцевості.

– Якщо ви детально прочитаєте великий звіт за результатами дослідження, то ви побачите, що різниця між великими містами, маленькими містами та селами в результатах насправді шокуюча. І раніше була велика різниця, але зараз вона стала ще більшою, – сказав Бабак під час презентації дослідження PISA-2022 у Києві.

Голова комітету звернув увагу, що результати українських учнів із великих міст інколи вищі, ніж у середньому по Європі, тоді як у дітей, котрі навчаються в селах, за окремими напрямами тестування різниця становить понад 4,5 року навчання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-05 20:35:51