Україна і світ

Прийняла душ, не знімаючи контактних лінз, і осліпла: розвинувся рідкісний акантамебний кератит

Протягом двох тижнів після прийняття того злощасного душу Рейчел Прохнов – письменниця з Техасу, яка до того ж була на 34 тижні вагітності, осліпла на одне око.

Що таке акантамебний кератит

Лікарі пізніше встановили, що паразит Acanthamoeba, знайдений у воді в душовій, потрапив в око жінці під контактну лінзу і зруйнував тканину ока, спричинивши повну сліпоту.

Спочатку Рейчел помітила, що око після душу трохи свербіло і стало чутливим до світла. Але незабаром жінка відчула нестерпний біль і не могла нічого розрізнити перед собою, окрім світла.

Зараз дивляться

Довелося звернутися до лікарів, які хоч і не одразу, але поставили невтішний діагноз –  акантамебний кератит.

Згідно з даними The Cleveland Clinic, щороку його діагностують у приблизно 1500 американців.  Майже 90% цих випадків трапляються у людей, які носять контактні лінзи.

Одноклітинний паразит, який може існувати в озерах, океанах, водопровідній воді, в ґрунті та повітрі, потрапивши в око, руйнує рогівку, яка є прозорим зовнішнім шаром ока.

Носіння контактних лінз часто створює не відчутні для людини мікроскопічні тріщини в цьому шарі, через які і просочується Acanthamoeba.

Якщо вчасно помітити хворобу, лікарі достатньо легко можуть впоратися з нею за допомогою очних ліків.

У 40% випадків доводиться робити пересадку рогівки

Приблизно в 40% випадків доводиться робити виснажливе хірургічне втручання – зішкрібати тканини, заражені паразитами, а потім відновлювати цю ділянку за допомогою трансплантації.

Це сталося і з Рейчел. Після того, як їй спочатку поставили неправильний діагноз п’ять різних лікарів, вона нарешті потрапила до потрібного фахівця.

Їй зішкрябали рогівку, потім призначили суворий курс очних крапель, які потрібно було застосовувати кожні 30 хв. протягом трьох місяців.

Також жінка приймала сильнодійні препарати, які використовують при лікуванні раку, і регулярно здавала аналізи крові, щоб переконатися, що ліки не призводять до печінкової недостатності.

Через рік і 82 візити до лікарів пані Прохнов зробили операцію по заміні її зруйнованої рогівки на донорську.

Операція пройшла добре.

Що треба знати тим, хто носить контактні лінзи

Тепер Рейчел може бачити та читати найбільші літери і спілкуватися зі своїм однорічним сином. Її зір далекий від ідеального, але вона намагається виправляти його за допомогою окулярів.

Рейчер Прохноу поставила за мету через свою сторінку в Instagram  підвищити обізнаність людей, що носять контактні лінзи, про небезпеку, яка чатує на них там, де й подумати не можна – у ванній, басейні, в душі та навіть при промиванні лінзи водопровідною водою.

Жінка наголошує, що треба негайно звернутися до лікаря, якщо ви відчули біль в очах, помітили почервоніння, розмитість зору, чутливість до світла та сльозоточивість. Цілком може статися, що винуватець – Acanthamoeba. Цей паразит здатен призвести до повної сліпоти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 17:31:07