Суспільне мовлення

Повернути УГКЦ Митрополичі сади у Львові просять 40 народних депутатів

Народна депутатка зі Львова Наталія Піпа та ще 39 народних депутатів звернулися до президента України з проханням повернути УГКЦ землю Митрополичих садів у Львові.

Цю інформацію Суспільному підтвердила Наталія Піпа.

Наталія Піпа у своєму зверненні закликала Президента України Володимира Зеленського посприяти у збереженні й реновації території Митрополичих садів та допомогти вирішити конфлікт між Львівською об’єднаною територіальною громадою та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

“Проблема виникла давно, з приходом до Львова росіян після Другої світової війни. Радянський союз передав Митрополичі сади у користування “Держспецзв’язку”. З початком незалежності почалися дискусії щодо тих земель. ЮНЕСКО вимагало вишку забрати, її демонтували, але юридичний статус земель був під питанням. Львівська міська рада передала землі УГКЦ, зокрема, храму Святого Юра, але Держспецзв’язок подав судовий позов”, — розповіла Наталія Піпа.

Держспецзв’язок виграв перше слухання, а ЛМР подала апеляцію, каже Наталія Піпа.

Вхід у Митрополичі сади. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

“Тут потрібна політична згода. Моя позиція, що це дуже цінне місце для всієї України, зокрема для громади Львова, тому Митрополичі сади не можуть бути передані “Держспецзв’язку”. Митрополичі сади і Церква Юра — символи Львова, України, тому має бути відновлена історична справедливість”, — каже Наталія Піпа.

Звернення надіслали до президента України і очікуватимуть 10 днів на відповідь.

Йдеться про дві ділянки на пл. Святого Юра, де раніше були розташовані ретрансляційні вежі і якими користувалися в управлінні “Держспецзв’язку”. Вежі повністю демонтували у 2016 році. Але ще деякий час право власності на ділянку належало “Держспецзв’язку”. А у 2020 році міська рада передала ділянку нижніх Митрополичих Садів у користування Львівської Архиєпархії УГКЦ. Бо історично вона до неї і належала, розповідає міський голова Львова Андрій Садовий.

“Вони хочуть собі ту землю забрати, а навіщо їм земля церкви, для чого? Мотивації немає, а коли починають з’являтися забудівельники, які починають підходити говорити, може би ми зі спецзв’язком, щось будували”, — каже міський голова Львова Андрій Садовий.

Після цього у Держспецзв’язку подали до суду, з метою отримати сади назад у приватну власність. Суспільному не вдалося поспілкуватися з представниками управління Держспецзв’язку у Львівській області, проте у пресслужбі Львівської міської ради надали відео з попереднього судового засідання.

“Земля є виключно власністю держави і надається тільки в користування”, — заявив на судовому засіданні представник “Держспецзв’язку” у Львівській області.

Повернути УГКЦ Митрополичі сади у Львові просять 40 народних депутатів

Народні депутати просять повернути УГКЦ Митрополичі сади у Львові. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

Протягом трьох років у верхніх Митрополичих садах були проведені реставрації, духовно-культурні події, а нижня частина садів залишилася у недбалому стані, каже керівник пресслужби Львівської Архиєпархії УГКЦ О. Михайло Квасюк.

“Ми уповаємо на повернення цих садів до повного складу, і маємо на меті відновити нижню і верхню частину для усіх львів’ян, для усіх, хто забажає відвідати її, облагородити в належному стані, щоб вона той вигляд, який закладав Митрополит Андрей, коли творив цей комплекс”, — каже керівник пресслужби Львівської Архиєпархії УГКЦ о. Михайло Квасюк.

Незабаром має відбутися друге засідання суду, на якому будуть розглядати апеляцію міської ради щодо повернення території розповів Андрій Садовий.

Що відомо про суди за Митрополичі сади у Львові

У 2020 році у Львові проголосували ухвалу, якою ділянку нижніх Митрополичих садів повернули у власність церкві. Державна служба спеціального зв’язку звернулася з позовом до суду. Відтоді тривають суди між Львівською міськрадою та військовою прокуратурою Львівського гарнізону, яка представляє інтереси Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

У червні 2022 року Касаційний господарський суд повернув справу на новий розгляд до Господарського суду Львівської області. Господарський суд у вересні 2023 року скасував ухвалу Львівської міської ради, яка передала землю Митрополичих садів на Святоюрській горі у Львові у користування церкві у 2020 році.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

2 листопада 2023 року міський голова Львова Садовий та депутати України звернулися до Президента України Володимира Зеленського Голови Верховної Ради України та Прем’єр-Міністра з закликом зберегти територію Митрополичих садів, яка споконвіку належала церкві.


Джерело: Суспільне мовлення України