Україна і світ

Потрапляння води у вухо: що робити і коли потрібна допомога лікаря

Зазвичай потрапляння води у вухо не стає причиною небезпечних захворювань, оскільки рідина самостійно залишає прохід. Сімейна лікарка Вікторія Дубенюк розповіла, що робити, якщо вода з вуха самостійно не виходить.

Чому вода не виходить із вуха

Питання, що робити, якщо у вухо потрапила вода, виникає в людей, які часто страждають на хронічні захворювання або в батьків маленьких дітей. У дітей слухові проходи вузькі, що ускладнює природний вихід води. Анатомічні вигини можуть створювати “кишені”, де вода затримується. Запалення або інфекція у вусі призводять до набряку, звужуючи прохід і перешкоджаючи виходу води.

Вода може стати причиною розбухання сірчаної пробки, роблячи її липкою і перешкоджаючи виходу. Пробка може вбирати воду, збільшуючись у розмірах, блокуючи прохід.

Зараз дивляться

Як позбутися води у вусі: способи

Загалом способи позбавлення від води у вусі можна розділити на механічні та теплові. У процесі використання механічних методів, не потрібно купувати спеціальних крапель.

– Потрібно нахилити голову, щоб вода могла витекти, або акуратно потягнути за мочку вуха, створюючи вакуум для виштовхування води, – рекомендує лікар.

Варто пострибати на одній нозі, щоб рідина витекла з вуха.

Як позбутися води у вусі, якщо вона сама не виходить

Якщо вода не виходить, можна використовувати вушні краплі, які допоможуть її висушити.

Сімейний лікар не рекомендує висушувати воду з використанням фена, оскільки це робить вушну пробку дуже в’язкою, що може погіршити ситуацію. Оптимальним варіантом є використання спеціальних крапель, але тільки якщо у вусі є пробка.

– У жодному разі не використовуйте вушні палички й не колупайтеся сторонніми предметами у вухах. Це може пошкодити барабанну перетинку, – рекомендує лікар.

Сімейний лікар проти застосування народних методик, таких, як спирт і оцет. Ці рідини можуть пересушувати вушний канал і стати причиною свербежу, неприємних відчуттів або навіть приєднання інфекції.

– Якщо вода залишається у вусі впродовж кількох днів або з’являються болісні симптоми, потрібно звернутися до лікаря, – каже фахівець.

Для запобігання потраплянню води у вуха, рекомендується використовувати пробки під час плавання або душу, ретельно сушити вуха після водних процедур.

Важливо своєчасно усувати проблему потрапляння води у вухо, щоб уникнути можливих ускладнень, а в разі виникнення запитань чи сумнівів – завжди консультуватися з лікарем.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-11 17:04:32