Україна і світ

посли ЄС погодили проєкт документу

Посли 27 країн-членів ЄС вже погодили проєкт двосторонньої безпекової угоди між Україною та Євросоюзом на виконання декларації G7 про гарантії безпеки, яку планують фіналізувати до початку липня.

Про це повідомляє Die Welt з посиланням на свої джерела, стверджуючи, що нібито має у своєму розпорядженні 11-сторінковий текст документу, переговори щодо якого ведуть Київ і Європейська служба зовнішніх справ.

Безпекова угода Євросоюзу з Україною: що відомо

За даними видання, в ЄС хочуть завершити роботу над угодою до початку липня.

Зараз дивляться

– Євросоюз і його держави-члени відіграють ключову роль у безпосередній і довгостроковій безпеці та стійкості України через військову, цивільну, гуманітарну, фінансову, торговельну й економічну допомогу, розміщення переміщених осіб, підтримку реформ, реконструкцію, а також через обмежувальні заходи та дипломатичну підтримку, – йдеться у проєкті.

Також там є положення про зобов’язання ЄС у разі нової агресії проти України протягом 24 годин провести консультації щодо її потреб, водночас виключається пряма участь солдатів Євросоюзу разом з українськими у бойових діях проти Росії.

Брюссель обіцяє Україні продовження поставок летальної та нелетальної зброї, продовження навчання солдатів, допомогу в реформуванні безпекового сектору, підтримку в розмінуванні країни та співпрацю в протидії гібридним загрозам і кібератакам.

Станом на сьогодні Україна підписала двосторонні безпекові угоди з сімома країнами ЄС. Йдеться про Німеччину, Данію, Францію, Італію, Фінляндію, Нідерланди та Латвію. Також укладені угоди з Канадою та Великою Британією.

На початку травня президент Володимир Зеленський заявив про підготовку ще семи угод із безпеки з країнами-партнерами, зокрема й зі США.

Джерело: Die Welt

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-11 13:09:17