Суспільне мовлення

“Понеділковий госпіталь”: як львівські волонтери відвідують поранених бійців

Ініціативу “Понеділковий госпіталь” започаткували львівські волонтери. Уже два роки – від початку повномасштабного вторгнення – вони щопонеділка відвідують поранених військовослужбовців у госпіталях.

Більше про ініціативу дізнавалось Суспільне.

Волонтер Микита родом з Харкова. Два роки тому пішов добровольцем на фронт. Каже: свідомо хотів стати штурмовиком. Відтак, воював у 80 окремій десантно-штурмовій Галицькій бригаді.

“Я бачив, що бригада воює якраз на Харківському напрямку. І я хотів захищати свій край. Під Кремінною отримав тяжке поранення нижніх кінцівок з частковою ампутацією. Три місяці пролежав тут у госпіталі”,— розповідає військовий.

Волонтер-військовий Микита із Харкова. Фото: Суспільне Львів

Микиту вже виписали з госпіталю. Тепер він разом з іншими волонтерами приходить відвідувати поранених побратимів. Серед них — Дмитро Лобунов, у якого ампутація руки та поранення ноги.

“Це як перезавантаження: волонтери приходять, ти поспілкуєшся і краще стає. Бо лежиш в палаті і постійно депресуєш”, — каже Дмитро.

Дмитро Лобунов

Дмитро Лобунов, поранений військовий. Фото: Суспільне Львів

Ініціатива “Понеділковий госпіталь” діє у Львові вже два роки.

“Більшість волонтерів з цієї групи працюють у театрі, а в театрі вихідний лише в понеділок. І ми маємо можливість, щоб день присвятити повністю військовим. Привозимо те, що вони можуть просити. Робимо адаптивний одяг, оскільки в театрі є швея, яка може поставити на липучки, замок чи на кнопочки, перешити одяг”, — розповідає волонтер Андрій Матюнка.

Волонтер Андрій Матюнка у госпіталі

Волонтер Андрій Матюнка відвідує поранених військових. Фото: Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крім того, волонтери приносять фрукти та соки. Але перед тим, як чимось пригостити бійців, Андрій Матюнка радить дізнатися завчасно, які продукти можна вживати пораненим.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин