Суспільне мовлення

Понад півтори тисячі ДТП з початку року. Які основні причини автопригод на Львівщині

Основними причинами автопригод на Львівщині є порушення правил маневрування, недотримання дистанції та перевищення швидкості.

Про це Суспільному розповів інспектор відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП Патрульної поліції Львівщини Максим Ференц.

ДТП із травмованими і загиблими

За даними патрульної поліції, у 2023 році дорожньо-транспортні пригоди (ДТП) на Львівщині найчастіше траплялись у п’ятницю в проміжку між 17:00 та 19:00, а найменше – у неділю та четвер. Що стосується місяців, то минулого року найбільша кількість автопригод сталась у листопаді (1006 випадків). Найбільше людей загинуло у жовтні (28 випадків). Як розповів інспектор відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП Патрульної поліції Львівщини Максим Ференц, за минулий 2023 рік у Львівській області зафіксували 10403 дорожньо-транспортних пригод. У 2001 випадку це були ДТП з травмованими або загиблими. Зокрема, травмувалося 2625 осіб, а загинуло — 220.

З-поміж усієї кількості ДТП за минулий рік у 475 випадках учасниками були діти віком до 18 років. У результаті травмувались 473 дитини, 17 із них — загинули.

За два місяці 2024 року патрульні зафіксували 1576 випадків ДТП (цифри приблизно такі ж, як за аналогічний період минулого року), але є незначне зменшення кількості ДТП з потерпілими – 247. За два місяці загинуло 34 особи.

ДТП за участю неповнолітніх дітей було 44, двоє з них загинули.

У березні, найімовірніше, цифри дорожньо-транспортних пригод будуть дещо вищими. Адже лише вранці 21 березня у Львові на Скнилівському мосту, що на вулиці Городоцькій, трапилось відразу кілька аварій з майже трьома десятками автомобілів:

“Лише у березні цього року в один день на одному місці трапилось ДТП з 29 учасниками. При тому, оформили не одне, а 11 різних дорожньо-транспортних пригод. Відповідно, статистика цього місяця буде набагато вищою”, – зазначив Максим Ференц.

Причини та види аварій на дорогах

За словами інспектора відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП Патрульної поліції Львівщини Максима Ференца, основними причинами автопригод є порушення правил маневрування (35%), недотримання дистанції (23%) і перевищення швидкості (23%).

Якщо йдеться про ДТП з травмованими або загиблими, то головною причиною є перевищення безпечної швидкості (31% від усіх ДТП). Далі йдуть порушення правил маневрування (21%) і недотримання дистанції (10%).

За видами ДТП найпоширенішими є зіткнення, наїзд на транспортний засіб, що поруч, та наїзд на перешкоду.

Що стосується ДТП за участю пішоходів, то, як зазначив співрозмовник Патрульної поліції Львівщини, приблизно 30% всіх ДТП – це наїзд на пішохода.

“Тобто, кожне третє-четверте ДТП є за участю пішохода. За минулий рік таких було 598 ДТП, 80 з них — з травмованими й загиблими. Зокрема, травмувались більше пів тисячі осіб, а 77 осіб загинули”, – каже Максим Ференц.

У 753 ДТП керманичі були у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або відмовлялись проходити тест на алкоголь. У таких автопригодах 269 людей травмувались і 18 загинули.

Вночі, 21 березня, у комендантську годину, за даними Патрульної поліції Львівської області, виявили 14 нетверезих водіїв. Один із них вдруге порушив закон та сів за кермо напідпитку.

Минулого року найбільша кількість ДТП на Львівщині траплялись у п’ятницю, а найменше у неділю і четвер. Цього року піковим днем, коли найчастіше стаються автотрощі, є вівторок.

Також цього року, за словами патрульного, є незначне збільшення на (7%) ДТП за участі водіїв у стані алкогольного сп’яніння. А ось їзда за кермом у комендантську годину зменшилась.

Небезпечні ділянки

У Львові та на Львівщині, за даними патрульних, є кілька місць і ділянок, де збільшена концентрація дорожньо-транспортних пригод. Так, як зазначив Максим Ференц, у Львові досить часто автопригоди стаються на таких ділянках: вул. Богданівська (неподалік Кривчицького ринку), вул. Івана Виговського (біля ринку “Південний”), вул. Городоцька, 300-302, перехрестя Замарстинівська-Липинського, перехрестя Кульпарківська-Антоновича.

Що стосується Львівської області, то концентрація ДТП зосереджується біля траси Київ-Чоп, зокрема на ділянці гірської місцевості за м. Сколе (680 км), на ділянці в межах об’їзної міста (553 км та 545-547 км).

Правила на дорозі – незмінні для всіх водіїв

Патрульні наголошують, аби не трапилося ДТП, потрібно дотримуватися таких правил:

  • обирайте безпечну швидкість руху автомобіля;
  • переконайтеся у технічній справності транспортного засобу;
  • відмовтеся від ризикованих маневрів;
  • збільшуйте дистанцію між автомобілями;
  • користуйтеся засобами пасивної безпеки;
  • під час зупинки обов‘язково вмикайте аварійну світлову сигналізацію.

Що стосується пішоходів, то варто переходити дорогу лише у визначених місцях, на дозволений сигнал світлофора або жест регулювальника. У жодному разі не можна вибігати на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки. У темну пору доби чи за умов недостатньої видимості варто виділити себе, одягнувши світловідбивні елементи.

Якщо у ДТП все ж потрапили, для початку потрібно з’ясувати, чи є травмовані під час пригоди. Якщо є, варто викликати швидку і почати надавати допомогу до приїзду лікарів. Якщо потерпілі відсутні – увімкнути аварійну світлову сигналізацію на автомобілі та виставити знак аварійної зупинки.

Переставляти автомобіль на інше місце заборонено. Транспортний засіб повинен залишатися на тому місці, де сталася ДТП, щоб поліцейські мали змогу з’ясувати всі обставини пригоди.

Телефонуючи до поліції за номером 102 необхідно вказати такі відомості:

  • точне місце, де трапилась дорожньо-транспортна пригода;
  • чи є потерпілі (якщо є, то скільки й у якому вони стані);
  • марки та моделі автівок, які отримали механічні пошкодження.

Поки їде поліція, можна встановити свідків та очевидців. Якщо ДТП без постраждалих, то пригоду оформлятиме патрульна поліція, але якщо є потерпілі – на місце прибуде слідчо-оперативна група.

Ще один спосіб оформлення ДТП – скористатися європротоколом, але за умов, якщо:

  • відсутні загиблі чи травмовані люди;
  • водії мають поліси автоцивільної відповідальності;
  • обопільна згода водіїв щодо обставин ДТП;
  • у водіїв відсутні ознаки сп‘яніння;
  • сума збитків після ДТП не перевищує 80 000 грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У разі невиконання хоча б однієї із зазначених умов виклик поліції є обов’язковим.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин