Суспільне мовлення

Польські страйкарі попри обіцянки не пропускають гуманітарні вантажі в Україну — Деркач

Польські перевізники, які з 6 листопада блокують пункти пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорохуськ” та “Рава-Руська-Хребене”, попри обіцянки не пропускають в Україну гуманітарну допомогу та цистерни з паливом. Вантажівки перебувають у чергах.

Про це повідомив на Facebook-сторінці заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач за підсумками візиту на пункти пропуску 19 листопада.

За його словами, під час недільного візиту в ПП “Краківець-Корчова” та “Рава-Руська-Гребенне” на кордоні в Польщі було загалом не більше 15 протестувальників. Сергій Деркач каже, фактично десяток людей тримають кордон у заручниках. Окрім негативного впливу на економіку, блокада впливає на постачання гуманітарної допомоги.

“Очевидно, що заяви про пропуск гуманітарної допомоги і небезпечних вантажів не відповідають дійсності. Ми зафіксували численні факти, коли цистерни з паливом та гуманітарка стоять в чергах. Передаємо інформацію про ці випадки польським колегам з міністерства. Чекаємо відповідь, як це корелюється з заявами про безперешкодний перетин таких вантажів”, — каже Сергій Деркач.

Як повідомила Суспільному речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська, на в’їзд у ПП “Рава-Руська” очікують 630 вантажівок, у ПП “Краківець” — 1190, а в “Шегинях” — 1200 вантажівок.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорохуськ” та “Рава-Руська-Хребене”.

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.


Джерело: Суспільне мовлення України