Україна і світ

Польща може повністю закрити кордони для продукції з України – Туск

Польща веде переговори з Україною щодо тимчасового обмеження перевезення товарів через польсько-український кордон.

Про це повідомив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, слова якого наводить польське Radio RMF.

– Ми з представниками української сторони обговорювали можливість тимчасового закриття кордону і припинення обміну товарами, – сказав очільник польського уряду.

Туск наголосив, що цей захід розглядається саме як тимчасовий, хоч навіть і цей крок стане “болючим для обох сторін”.

Зараз дивляться

Ймовірно, тема обмеження перевезень з України стане темою обговорень під час зустрічі, яка запланована на 29 лютого, між прем’єром Польщі та польськими фермерами, що влаштували страйки на кордонах.

– Ми готові до серйозної розмови про ліміти — ті ліміти, які пропонують Брюссель і Київ, для нас неприйнятні, – заявив премʼєр.

Він додав, що була спроба обмежити надходження сільгосппродукції з України — щоб безмитно потрапляло стільки ж, скільки в 2022 і 2023 роках. Польща пропонуватиме в Брюсселі, щоб базовим періодом були не 2022—2023 роки, а часи до повномасштабної війни.

Також очільник уряду Польщі перед зустріччю додав, що він “не для того прем’єр, щоб Польща виходила з ЄС або блокувала б кордон з Україною”.

– Я готовий до твердих рішень, якщо йдеться про кордон з Україною, але за попередньої домовленості з Києвом, щоб не було непотрібної напруженості. Ми повинні знайти довгострокове рішення, – сказав він.

Він припустив, що розглядається можливість “доплати за зерно”, що, на його думку, “дасть змогу збути польську продукцію якомога швидше”.

– Ми постійно шукаємо рішення, яке захистить польський ринок від наводнення значно дешевшою сільськогосподарською продукцією. Ми хочемо допомогти Україні, але ми не можемо допустити, щоб ця допомога мала негативні наслідки для наших громадян, – сказав він.

За словами Туска, уряду Польщі слід сприяти тому, аби польське зерно було привабливішим у порівнянні з українським збіжжям.

Блокада кордону

Нагадаємо, з початку лютого 2024 року поблизу польського селища Дорогуськ, що на українсько-польському кордоні, аграрії розсипали посеред дороги зерно з українських вантажівок, що везли його в країни Балтії. Паралельно польськими фермерами було заблоковано низку пунктів пропуску.

З того часу протестувальники ще тричі повторювали акти вандалізму, в рамках яких висипали українське зерно на землю.

Згодом український президент Володимир Зеленський звернувся до представників офіційної Варшави, а саме до президента Анджея Дуди та прем’єра Туска, із пропозицією діалогу, в рамках якої у президента України був намір звести нанівець блокаду українських кордонів.

Пізніше очільник українського уряду Денис Шмигаль прибув на одне із КПП Польщі разом зі своєю делегацією. Там він провів переговори з польськими урядовцями. Втім прем’єр Дональд Туск анонсував зустріч лише на 28 березня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-28 17:52:13