Україна і світ

Плита чи козацький хрест: уряд затвердив форми надгробків для Національного військового кладовище

Уряд затвердив постанову про зовнішній вигляд намогильних споруд Національного військового меморіального кладовища (НВМК) у формі козацького хреста або прямокутної таблиці (на вибір військових або їх родин).

Як повідомив очільник Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Антон Дробович, тим самим Кабмін підтримав позицію УІНП, Мінветеранів, ДУ НВМК та експертів.

Як виглядатиме Національне військове меморіальне кладовище

За словами Дробовича, відтепер зовнішній вигляд Національного військового меморіального кладовища буде базований на українській військовій традиції якій сотні років.

Зараз дивляться

Також очільник УІНП пояснив, чому це важливо.

По перше, каже він, завдяки цьому рішенню НВМК продовжить багатовікову традицію вшановувати загиблих воїнів в характерний для українського культурного контексту спосіб. Йдеться про вигляд стародавніх козацьких кладовищ та найбільш знакових українських військових поховань у діаспорі.

По-друге, у всіх, хто не асоціює себе із християнством, або ж просто не бажатиме мати хреста на могилі, буде передбачена можливість альтернативного вибору – прямокутної таблиці із заокругленим верхом.

– Це питання заздалегідь було офіційно прокомуніковано із представниками релігійних організацій за участі Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, – додав Дробович.

По-третє, таке рішення уряду означатиме “реальну інклюзивність“, оскільки буде в одному просторі дотримано інтерес як більшості, яка обиратиме найвиразніший для української меморіальної культури хрест, так і меншості, яка обиратиме доволі традиційну, але менш поширену форму прямокутної таблиці.

Нагадаємо, у серпні 2023 року Дробович казав, що будівництво Національного військового меморіального кладовища (НВМК) у Гатному Київської області мало розпочатися восени того ж року.

Попередньо, НВМК має бути близько площею 300 га.

Фото: Facebook: Anton Drobovych /Ескізи НВМК Сергія Дербіна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-13 19:23:07