Україна і світ

Припинення прийому препаратів для схуднення, як зберегти ефект — експерти

Авторитетні американські фахівці зі зниження ваги розповіли, чим загрожує припинення прийому препаратів для схуднення, чи може повернутися колишня вага і як цього не допустити.

“Я буду тим самим”

Фахівець зі зниження ваги у Вашингтонському університеті Девід Каммінгс пояснює, що виробники проводили масштабні дослідження, в яких люди приймали ліки, а потім припиняли.

Зараз дивляться

– У середньому вага кожного швидко поверталася, так само як поверталися до колишніх значень й інші медичні стани, як-от підвищений рівень цукру в крові та ліпідів, – каже Каммінгс.

За словами експерта, він часто чув, як деякі пацієнти сподіваються, що їм не знадобляться ліки, щойно вони достатньо схуднуть. Мовляв, я буду тим самим, мені просто потрібна допомога, щоб скинути вагу. Однак досі Каммінгс не бачив тих, кому це вдалося.

Чи допоможе зниження дози зберегти вагу

Лікарі кажуть, що в них немає даних, які могли б допомогти відповісти на це запитання.

– Це не було вивчено систематично, – сказала прессекретарка Novo Nordisk, виробника Wegovy Еллісон Шнайдер.

Нагадаємо, що Wegovy заснований на ліках семаглутид, які компанія також продає для лікування діабету під назвою Ozempic.

Те ж саме стосується і тирзепатиду, який Eli Lilly продає як Zepbound для зниження ваги і Mounjaro для лікування діабету.

Коли лікарі дають поради, вони, як правило, мають приблизний характер.

Це — назавжди

Фахівець зі зниження ваги в лікарні Brigham and Women’s Hospital Керолайн Аповян вважає, що тут є урок для людей, які борються із зайвою вагою.

– Це вчить пацієнтів того, що насправді ситуація не піддається контролю, – каже Аповян.

Чи означає це, що Wegovy або Zepbound доведеться користуватися вічно? На це запитання Девід Каммінгс каже, що правильна відповідь, найімовірніше, буде ствердною: так, це назавжди.

Лікуватися все життя

У дослідженні електронних медичних карт, проведеному компанією Truveta, що опікується даними у сфері охорони здоров’я, більше половини пацієнтів без діабету припинили прийом ліків протягом року. Але близько третини тих, хто припинив прийом, знову почали.

Зіткнувшись із цими проблемами, лікарі наголошують, що ожиріння – це хронічне захворювання і, як високий кров’яний тиск та інші хронічні стани, його необхідно лікувати все життя.

Але зберігаються переконання, що ожиріння відрізняється від такої хвороби, як високий кров’яний тиск, тим, що вагу можна контролювати за допомогою способу життя і сили волі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-11 10:20:08