Україна і світ

Запрацювали валютні обмеження для українців за кордоном: хто їх відчує та на які групи товарів

Від сьогодні, 10 вересня, почали діяти обмеженння для українців щодо використання валютних карток за кордоном. Їх запровадив Нацбанк для “протидії непродуктивному відпливу капіталу з України”.

Як це рішення позначиться на українцях, які перебувають в інших країнах через повномасштабну війну та що саме доведеться купувати, замовляти за кордоном із обмеженнями – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Обмеження НБУ: причини

Аби запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни, Нацбанк і запровадив валютні обмеження для українців за кордоном.

Зараз дивляться

Як зазначається на сайті НБУ, зі свого боку, це посприяє збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні, що є важливим як для захисту стійкості валютного ринку, так і для швидшого руху у напрямі пом’якшення валютних обмежень.

Що українці купуватимуть із обмеженнями

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків у іноземній валюті, для оплати низки товарів та послуг.

Обмеження торкнуться двох основних пунктів, зокрема, нерухомості та коштовних товарів. Зокрема, це стосуватиметься придбання за кордоном:

  • годинників,
  • ювелірних виробів виробів зі срібла,
  • коштовного каміння,
  • монет,
  • марок.

НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. грн в еквіваленті для цих товарів та послуг.

Відомо, що необхідність у цьому заході засвідчив проведений НБУ аналіз із залученням банків та платіжних систем. Він підтвердив наявність спроб уникнути обмеження на купівлю банківських металів за межами України, встановлене НБУ на період дії воєнного стану.

Що стосується операцій з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном, то діятиме щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн в еквіваленті.

Як позначаться валютні обмеження на українцях

Ці обмеженні не торкнуться 98-99% українців за кордоном. Це відчують лише ті, хто насамперед має високий заробіток. А це переважно власники великих бізнесів, топ-менеджери, каже виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. Це люди, заробіток яких стартує від мільйона гривень на місяць і вище.

– Інших українців за кордоном, навіть тих, хто має середній заробіток це не торкнеться, – зауважує він.

Це підтверджує і Нацбанк:

– Ліміт у 500 тис. грн враховує потреби українців, що перебувають за межами України або подорожують за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, що здійснюють зазначені операції. Він дасть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відпливу капіталу з України у значних обсягах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, також Нацбанк запровадив пом’якшення валютних обмежень, яке має на меті підтримати обороноздатність країни, роботу українських підприємств та Ядерного страхового пулу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 14:41:14