Україна і світ

Прованс біля дому: коли пересаджувати лаванду восени, щоб радувала цвітом


Красива, ароматна та корисна лаванда все більше й більше підкорює серця квіткарів. Вона вирощується в усьому світі як для декоративних цілей, так і для комерційного використання. У Франції її називають фіолетовим золотом Провансу. У сезон багато туристів прагнуть побачити та сфотографувати неймовірну красу лавандових полів.

Лавандовий бум не оминув і Україну. У 2017 році в селі Порадівка, що під Києвом, відкрилася перша фотолокація Лавандовий Гай. Із часом лавандові поля з’явилися в усіх куточках нашої країни. Зараз охайні лавандові садочки можна зустріти скрізь. Вона слугує окрасою приватних садиб, використовується для озеленення бордюрів, клумб, рокаріїв тощо.

Лаванда — це багаторічна рослина, яка не любить пересадки. Тому варто одразу обрати найбільш придатне місце для проростання. Але якщо посаджені рослини сильно розрослися або ви хочете розмножити, тоді їх можна пересадити на інше місце. Але зробити це необхідно правильно, щоб уникнути загибелі фіолетової красуні.

Зараз дивляться

Які правила пересадки лаванди восени — читайте докладніше на Фактах ICTV.

Коли пересаджувати лаванду восени — терміни

Лаванда (Lavandula) налічує 47 відомих видів. В Україні найбільш поширені лаванда вузьколиста й гібридна, оскільки вони найкраще пристосовані до наших кліматичних умов.

Найкраще живцювати лаванду навесні, але й осіння пересадка цілком допустима. Проте, щоб рослина добре прижилася і не постраждала від холодів, потрібно знати, як пересаджувати лаванду восени та коли це краще робити.

  • У південних регіонах із теплою осінню та м’якою зимою пересаджувати лаванду можна до початку жовтня.
  • У регіонах із більш жорстким кліматом пересадку краще зробити не пізніше кінця серпня-початку вересня.

Важливо обрати час, коли не буде заморозків. Якщо затягнути з термінами, то пізня пересаджування може закінчитися загибеллю рослини, адже лаванда не встигне вкоренитися на новому місці до настання заморозків.

Як пересаджувати лаванду восени — основні правила

Квіти лаванди погано переносять пересадку, тому до неї необхідно заздалегідь підготуватися.

  • Перед посадкою потрібно внести в ґрунт золу та мінеральні добрива.
  • Під час самої процедури слідкуйте, щоб корені якомога менше пошкодилися.
  • Після перенесення рослини на нове місце, ґрунт має бути постійно вологим.
  • У перші дні зростання лаванді можна створити легку півтінь.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зверніть увагу! У перший рік після пересадки можливе слабке цвітіння лаванди, але за ретельного догляду рослина швидко відновиться та почне активну вегетацію.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 14:11:48