Україна і світ

У Смілі побили ексвійськового: деталі, відео та все, що відомо

Правоохоронці належно та жорстко відреагують на факт побиття колишнього військовослужбовця у Смілі Черкаської області.

У цьому після чималого суспільного розголосу запевнив українців міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Побиття колишнього військовослужбовця у Смілі: що відомо

Колишнього військовослужбовця Анатолія Гончаренка побили в Смілі тиждень тому, 3 вересня.

Зараз дивляться

Сталося це після того, як чоловік вирішив заступитися за своїх батьків, автівку яких напередодні неподалік села Ротмистрівка підрізав водій автомобіля Hyundai.

Батьки Анатолія розповіли, що бачили цю автівку в селі Ташлик.

Син приїхав до села, щоб поспілкуватися з водієм, але його не застав.

Після цього чоловік зняв із транспортного засобу державний номерний знак та написав у соціальній мережі, що шукає власника автівки.

Водій Hyundai, побачивши повідомлення в соцмережі, відгукнувся та призначив ексвійськовому зустріч.

Після цього зловмисник побив ексвійськового, ще й змусив його вибачатись.

На відео, які є в мережі, видно, як водій Hyundai в присутності правоохоронців та медиків вимагає від чоловіка вибачень.

На наступних кадрах ексвійськовий вже чіпляє номери на автівку, а його самого збираються везти до лікарні.

Згодом з’явилося відео з “вибаченнями”, яких від ексвійськового вимагав водій Hyundai.

Звернення Анатолій записував вже із синцями на обличчі.

Побиття колишнього військовослужбовця у Смілі: реакція обласної поліції

В обласній поліції оголосили про відкриття кримінального провадження пізно ввечері 9 вересня, після того, як уранці того ж дня місцеві жителі ініціювали акцію під стінами поліції та засідання депутатської комісії.

У Головному управлінні Національної поліції в Черкаській області стверджують, що поліцейські сектору реагування патрульної поліції оперативно прибули на місце події, провели першочергові дії, опитали учасників та викликали швидку медичну допомогу.

– Поліцейські супроводили автомобіль медиків та колишнього військового до лікарні, де його оглянули лікарі.

У медичному закладі 37-річний чоловік відмовився від госпіталізації. Окрім того, спілкуючись з поліцейськими, він вказав, що претензій ні до кого не має та написав зустрічну заяву, в якій просив не проводити подальші дії й припинити розгляд справи, – зазначають в обласній поліції.

Пізніше, продовжують правоохоронці, поліцейські знову зустрілися з чоловіком. Після спілкування, зазначають у ГУ НП у Черкаській області, чоловік уже погодився написати заяву щодо завдання йому тілесних ушкоджень.

– Під процесуальним керівництвом Смілянської окружної прокуратури слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування можлива додаткова кваліфікація події, – запевняють правоохоронці.

Водночас, наголошують в пресслужбі установи, керівництво Головного управління Національної поліції в Черкаській області розпочало службове розслідування щодо дій працівників поліції.

Побиття колишнього військовослужбовця у Смілі: реакція Арахамії

Уранці 10 вересня голова фракції Слуга народу у Верховній Раді Давид Арахамія зауважив, що “ганебний випадок нападу на військовослужбовця на лікуванні в м. Сміла має бути на особистому контролі міністра внутрішніх справ та генерального прокурора”.

Давид Арахамія зазначив, що скерував офіційні звернення до обох та звернувся до профільного комітету з проханням проконтролювати ситуацію.

Побиття колишнього військовослужбовця у Смілі: реакція Нацполіції

Майже відразу за повідомленням Давида Арахамії зробили заяву в Нацполіції.

Там повторили, що за фактом побиття колишнього військовослужбовця у Смілі слідчі поліції під процесуальним керівництвом прокуратури розслідують кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України.

Усі винні, пообіцяли в Нацполіції, будуть притягнуті до відповідальності.

Щодо дій поліцейських керівництвом главку розпочато службове розслідування. Розслідування перебуває на контролі голови Національної поліції, – зазначили у відомстві.

Побиття колишнього військовослужбовця у Смілі: реакція міністра МВС

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко назвав побиття колишнього військовослужбовця “ганебною ситуацією у Смілі”.

Міністр МВС наголосив: ніхто й ніколи не має права принижувати ветеранів.

– Усе, що відбулось, матиме належну й жорстку реакцію правоохоронців. Уже розпочато кримінальне провадження. Усі факти будуть встановлені, – запевнив Ігор Клименко.

Голова Національної поліції, зазначив міністр МВС, “уже доповів йому про перші результати та розпочату службову перевірку щодо дій (чи, правильніше, можливої бездіяльності) місцевих поліцейських”.

– Щодня Україна протистоїть жорстокому ворогу завдяки хоробрості наших Сил оборони та безпеки, всіх наших воїнів. І кожен із воїнів, всі наші люди заслуговують на повагу та верховенство права. Так і має бути, – зазначив на завершення міністр МВС.

Побиття колишнього військовослужбовця у Смілі: реакція Офісу генпрокурора

В Офісі генпрокурора зазначили, що досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочато не лише за фактом хуліганства (ч. 1 ст. 296 ККУ), а й за фактом вимагання (ч. 4 ст. 189 ККУ) та незаконного поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 ККУ).

Прокурори зазначають, що про “конфлікт, поєднаний із вимаганням грошових коштів”, довідалися під час моніторингу мережі інтернет.

– Під час цього конфлікту було завдано тілесних ушкоджень військовослужбовцю. Наразі військовослужбовця визнано потерпілим у кримінальному провадженні. Встановлюються всі обставини та учасники вчинення злочину, – повідомили в Офісі генпрокурора.

Хід досудового розслідування перебуває на контролі керівництва Черкаської обласної прокуратури.

За словами колишнього члена виконкому Смілянської міської ради Анатолія Терещенка, Анатолій Гончаренко – боєць 3 полку спецпризначення, учасник оборони Бахмута, комісований після поранення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Анатолій Терещенко

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 14:33:15