Україна і світ

Велика депресія: причини та наслідки для світової економіки

Фото: Depositphotos

Велика депресія – це одна з найглибших і найтриваліших економічних криз XX століття. Розпочавшись у США 1929 року з чорного четверга на Нью-Йоркській фондовій біржі, вона швидко охопила весь світ, спричинивши масове безробіття, банкрутство підприємств, соціальні потрясіння та політичну нестабільність.

Факти ICTV дізнавалися, що таке Велика депресія, її причини та наслідки.

Велика депресія: причини

У період процвітання 20-х років у США та інших розвинених країнах спостерігалося надмірне зростання виробництва товарів, яке не підкріплювалося відповідним попитом. Це призвело до накопичення величезних запасів непроданої продукції і, як наслідок, до зниження цін і прибутків.

Зараз дивляться

Особливо вражало виробництво побутової техніки. У промисловості були модні потоковість, раціоналізація та інтенсифікація, щоби зробити більше, ліпше та швидше продати, – зазначає історик, кандидат історичних наук Ігор Стамбол.

З’явилися великі виробники кіно та засновники кінотеатрів. У той час будували велику кількість бейсбольних, футбольних стадіонів та хокейних майданчиків. Банківські установи видавали дешеві кредити, які викликали ефект пустої бульбашки, – говорить історик.

Причини Великої депресії досі є предметом наукових дискусій. Однак більшість економістів сходяться на тому, що криза була спричинена комплексом взаємопов’язаних факторів:

  • Велика нерівність у розподілі доходів призвела до зниження сукупного попиту. Багаті верстви населення витрачали лише невелику частину своїх доходів, тоді як бідні верстви не мали достатніх коштів для споживання.
  • Бурхливе зростання фондового ринку у 20-х роках ґрунтувалося на спекулятивних операціях і не підкріплювалося реальним зростанням економіки. Паніка на біржі та масовий продаж акцій призвели до обвалу ринку і втрати довіри інвесторів.
  • Американська банківська система була недостатньо регульованою. Масові банківські крахи призвели до скорочення грошової маси і посилили економічний спад.
  • Політика протекціонізму, спрямована на захист національних виробників від іноземної конкуренції, обмежила міжнародну торгівлю і знизила ефективність світового господарства.
  • Перевиробництво товарів сільського господарства і падіння цін на сільгосппродукти призвели до розорення багатьох фермерів і скорочення сільськогосподарського виробництва.

Вже на початку 1929 року був помітний певний спад у продажу, який не викликав занепокоєння. Розвиток виробництва тривав. Але виявилося, що бум на купівлю акцій значно вищий, ніж можливість компаній виплачувати дивіденди. Адже купівля товарів скорочувалася, – говорить історик.

Велика депресія: історія та механізм розвитку кризи

Ціни на акції росли, але не прибутки виробників. Саме це спричинило різкий обвал ринку цінних паперів 24 жовтня 1929 року, – зазначає історик.

Падіння фондового ринку спровокувало банківську кризу, оскільки багато банків інвестували кошти своїх клієнтів в акції. Банкрутство банків призвело до скорочення кредитування, що, своєю чергою, посилило спад виробництва і зайнятості. Скорочення виробництва призвело до зниження доходів населення, що ще більше послабило попит. Це порочне коло призвело до глибокої та тривалої депресії.

Велика депресія: хто постраждав

США – країна, де почалася криза, постраждала найбільше. Рівень безробіття сягнув 25%, а промислове виробництво скоротилося майже наполовину.

Країни Європи, особливо Німеччина і Велика Британія, також сильно постраждали. У Німеччині економічна криза погіршила політичну ситуацію.

Криза зачепила більшість країн світу, спричинивши масову бідність, голод і соціальні заворушення. Мільйони людей опинилися на межі виживання. Поширеними стали бездомність і недоїдання.

У низці країн відбувалися масові протести та страйки. Економічна криза сприяла зростанню націоналістичних та екстремістських настроїв.

Відновлення світової економіки після Великої депресії

Велика депресія була однією з найглибших і найтриваліших економічних криз у світовій історії. Її наслідки відчувалися протягом десятиліття, і відновлення економіки було складним і багатогранним процесом.

Ключові чинники відновлення:

  • Початок Другої світової війни дав значний імпульс світовій економіці. Величезні військові витрати стимулювали виробництво, створювали нові робочі місця і виводили економіки багатьох країн зі стагнації.
  • Велика депресія призвела до переосмислення класичної економічної теорії. Кейнсіанська економіка, що пропонувала активне державне втручання в економіку, стала домінуючою парадигмою. В США та інших країнах почали активно інвестувати в інфраструктуру, підтримувати зайнятість і стимулювати попит.
  • Після краху 1929 року було ухвалено нові закони, спрямовані на стабілізацію фінансового ринку та запобігання майбутнім кризам. Було створено системи страхування вкладів, посилено контроль за діяльністю банків і бірж.
  • Розвиток нових технологій і поява нових галузей промисловості також сприяли відновленню економіки. Наприклад, автомобільна промисловість, яка сильно постраждала під час Великої депресії, у повоєнний період пережила новий бум.

Як США виходили з Великої депресії

Президент Франклін Рузвельт, прийшовши до влади 1933 року, розробив і реалізував масштабну програму економічних реформ, що отримала назву Новий курс. Її метою було подолання наслідків Великої депресії шляхом активної державної участі в економіці.

Ключові закони та програми Нового курсу:

  1. Банківський акт Гласса-Стіголла (1933 р.) розділив комерційні та інвестиційні банки, щоб запобігти повторенню банківських криз. Запровадив систему страхування банківських вкладів.
  2. Закон про регулювання цін на сільськогосподарську продукцію (Agricultural Adjustment Act, 1933 р.) передбачав скорочення виробництва цієї галузі з метою підвищення цін і доходів фермерів.
  3. Закон про національне відновлення промисловості (NIRA, 1933 р.) встановлював мінімальні заробітні плати, максимальну тривалість робочого тижня і забороняв недобросовісну конкуренцію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Криза показала, що ринкова економіка не завжди здатна саморегулюватися, і держава має відігравати активну роль у стабілізації економіки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-10 14:15:47