Україна і світ

Кампанія Трампа заявила про злам хакерами з Ірану: фахівці Microsoft кажуть і про роль Кремля

У президентській кампанії 45-го президента США Дональда Трампа заявили, що були зламані.

Про це пише Axios, а раніше повідомляло видання Politico, отримавши внутрішні документи з анонімного акаунта. Зокрема, інформацію про злам оприлюднили у звіті Microsoft Threat Intelligence Report.

Злам кампанії Трампа

Так, у звіті Microsoft, на який посилалася кампанія Трампа, описуючи злам, йдеться про “іранські операції впливу за допомогою кібертехнологій” впродовж останніх трьох виборчих циклів у США.

Зараз дивляться

У звіті, опублікованому 9 серпня центром аналізу загроз Microsoft, описується “значна активність іранських акторів щодо впливу” за останні кілька місяців.

В компанії додають, що операції Ірану мають відмінності від хакерських кампаній, які проводить Росія. Головною відмінністю є “те, що вони з’являються пізніше у виборчому сезоні і використовують кібератаки, більше спрямовані на проведення виборів, ніж на вплив на виборців”.

– Нещодавня активність свідчить про те, що іранський режим – разом з Кремлем – може бути однаково задіяний у виборах 2024 року, – пише Microsoft.

Стівен Чунг, директор з комунікацій передвиборчої кампанії Трампа, заявив Axios, що зламані документи були “отримані незаконно з іноземних джерел, ворожих Сполученим Штатам, з метою втрутитися у вибори 2024 року і посіяти хаос у всьому нашому демократичному процесі”.

– Будь-яке ЗМІ або новинне агентство, яке передруковує документи або внутрішні комунікації, виконує волю ворогів Америки і робить саме те, що вони хочуть, – сказав Чунг.

Крім того, Чунг пов’язав стрілянину на мітингу в Пенсильванії, в результаті якої було поранено праве вухо Трампа, зі змовою Ірану щодо ліквідації Трампа. Водночас у звіті Microsoft не згадується про стрілянину, і компанія не має однозначного висновку щодо намірів іранців.

У звіті йдеться про те, що “група, керована розвідувальним підрозділом Корпусу вартових ісламської революції (КВІР)”, надіслала “фішинговий електронний лист високопосадовцю президентської кампанії зі скомпрометованого електронного акаунта колишнього старшого радника” в червні.

– Фішинговий електронний лист містив фальшиве переадресацію з гіперпосиланням, яке спрямовує трафік через домен, підконтрольний зловмисникам, а потім перенаправляє його на вказаний домен, – йдеться в повідомленні Microsoft.

Microsoft заявляє, що група “аналогічним чином націлилася” на президентську кампанію в травні і червні 2020 року, але з огляду на те, що група “регулярно націлювалася на високопоставлених політичних діячів для збору розвідувальної інформації, не пов’язаної з виборами, для прийняття рішення необхідні додаткові докази”.

Microsoft закликала високопоставлених політиків “бути обізнаними щодо моніторингу та дотримання найкращих практик кібербезпеки”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-11 12:21:04