Україна і світ

Підвищене потовиділення, ознаки, як контролювати — експертка

Доцент кафедри дерматології Нью-Йоркського медичного коледжу Шошана Мармон дала низку корисних порад щодо контролю підвищеного потовиділення.

Що провокує

За словами Мармон, ця форма надмірного потовиділення може суттєво вплинути на якість життя людини.

– Потовиділення через одяг до видимих крапель поту на тілі це й емоційний компонент через соціальний дискомфорт або незручність, пов’язані з цим захворюванням, – додала експертка у пресрелізі Американської академії дерматології.

Зараз дивляться

Мармон зазначила, що загострення гіпергідрозу можуть спровокувати спека, стрес, гостра їжа або кофеїн.

Ознаки гіпергідрозу

Експертка назвала деякі ознаки гіпергідрозу:

  • потовиділення, яке заважає повсякденній діяльності, включно з утворенням помітних плям поту на одязі або руках, через що виконання звичайних завдань стає скрутним, наприклад, поворот дверної ручки або використання клавіатури комп’ютера;
  • піт, який зазвичай видно на шкірі;
  • шкіра стає м’якою, білою і навіть лущиться в певних місцях;
  • частіші шкірні інфекції, такі як свербіж або грибок стопи.

Як контролювати надмірне потовиділення

– Хоча від гіпергідрозу немає ліків, прості кроки можуть допомогти приборкати надмірне потовиділення та суттєво допомогти в контролі симптомів, – сказала Мармон.

Використання антиперспіранту замість дезодоранту. Антиперспіранти працюють, закупорюючи потові залози, пригнічуючи потовиділення, тоді як дезодоранти просто маскують запах поту і запах тіла.

Рекомендується наносити антиперспірант перед сном і потім знову вранці на будь-яку частину тіла, яка помітно пітніє, включно з долонями, спиною і під колінами.

Краще використовувати дихаючі тканини, такі як бавовна. Крім того, деякі люди можуть розглянути можливість використання пахвових щитків, щоб запобігти появі плям на пахвах.

Також гарною ідеєю буде мати під рукою запасний комплект одягу на випадок необхідності.

Що стосується ніг, обов’язково часто міняйте взуття і давайте йому висохнути. Натуральні матеріали, такі як шкіра, краще пропускають повітря, ніж синтетика чи пластик. Обирайте бавовняні шкарпетки, які допомагають відводити вологу від шкіри.

Вплив на психіку

Нарешті, експерт рекомендує подбати про своє психічне здоров’я, оскільки гіпергідроз може зробити людей дуже сором’язливими та навіть призвести до депресії. А самоосвіта про цей стан і звернення до груп підтримки можуть допомогти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-22 10:13:06