Україна і світ

Посадка винограду восени: як обрати саджанці та найкращий час


Садити виноград можна як навесні, так і восени. Як це робити правильно по завершенню літа, що знадобиться для проведення маніпуляції та про найкращий час – у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Посадка винограду восени: коли проводити маніпуляцію

Посадка винограду восени саджанцями починається із перших тижнів жовтня і закінчується з настанням холодів. Це найкращий час, оскільки бруньки ще сплять, а коренева система вже розвивається.

Зараз дивляться

– Жовтень вважається найкращим часом для посадки винограду практично у всіх регіонах України, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Головне проводити посадку винограду восени у відкритий ґрунт не пізніше, ніж за 8-10 днів до настання перших заморозків.

Правила осінньої посадки винограду

Надважливо обрати доречне місце для винограду, а також звернути увагу на ґрунт, зокрема, на його кислотність.

  • Освітлення

Виноград  – світлолюбна рослина, тож  постарайтеся знайти відкриту ділянку для нього. Однак вона має бути захищена від холодного вітру і протягів.

Важливо, щоб там було рівномірне сонячне освітлення, бажано з південною або західною орієнтацією.

– При висаджуванні слід надавати перевагу сонячним ділянками з пухким ґрунтом та невеликими схилами, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Сучасні сорти садового винограду краще адаптовані до короткого світлового дня, тому є можливість вирощувати їх і на північних сторонах ділянки.

Не радимо саджати виноград поблизу великих дерев – вони обмежуватимуть доступ рослини до сонячних промінчиків та відтягуватимуть своїм корінням з ґрунту поживні речовини.

  • Ґрунт

Розповімо більш детально про землю, на якій виноград даватиме гарний врожай. Отже, хоч ця рослина і не є занадто вимогливою до підвищеної родючості ґрунтів та почуває себе добре на піщаних або суглинистих аналогах, все ж сповільнити розвиток культури здатні заболочені або засолені ділянки.

Фото: Pixabay

Визначити кислотність ґрунту можна в агрохімічній лабораторії виміром рН за допомогою приладу – рН метра. Це, звісно, найбільш точний метод. Проте не у всіх є час та бажання нести грудку землі до установи. Тим паче, що кислотність можна визначити за зовнішніми ознаками, якщо освоюється нова ділянка на городі.

Якщо у канавах і ямках вода стоїть іржаво-пофарбована, з райдужною плівкою на поверхні і темно-жовтим пухким осадом, це означає, що на ділянці сильнокислий ґрунт. Білястий, схожий на золу, прошарок ґрунту на невеликій глибині також свідчить про кисле середовище.

Тож, якщо ви визначили, що ґрунт є кислим, то треба попрацювати з його лужністю. А для цього у ґрунт на 1 м² варто додати 200 г вапна.

Якщо на ділянці є високий рівень ґрунтових вод, посадку виноградних лоз здійснюють лише в ями з покладеним дренажним шаром.

Як правильно посадити виноград восени: працююча схема

Перш за все потрібно обрати якісні саджанці, а далі підготувати інструментарій для посадки винограду та ямки.

  • Крок 1. Обираємо саджанці

Їх радимо купувати у продавців, які зарекомендували себе з гарного боку на ринку.

Також звертайте увагу на зовнішній вигляд матеріалу. У якісного саджанця з однорічним зеленим пагоном заввишки 40-50 см із товщиною стовбура 7-8 мм має бути не менше трьох корінців світло-коричневого кольору завдовжки 10-15 см і завтовшки не менше 2-3 мм. На пагоні повинні виступати добре визрілі бруньки, а коріння не має бути всохлим.

Зауважимо, що перед посадкою пагони саджанців вкорочують до 3-4 бруньок, обрізають коріння на верхніх вузлах, а те, що залишилося, злегка вкорочують і поміщають на 12 годин у розчин гетероауксину.

  • Крок 2. Підготовлюємо інструментарій

Для посадки винограду восени знадобляться лопата, рукавички, дренаж та вода.

  • Крок 3. Готуємо ділянку

Завчасно викопайте ями під виноград та насипьте у них дренажний шар із щебню або битої цегли завтовшки 5-7 см.

Важливо, аби після проливу ями водою ці заглиблення постояла пару тижнів перед висадкою саджанців. Справа у тому, що відразу саджати виноград не можна, тому що, осідаючи, земля затягне матеріал глибше і розірве йому коріння. Найкраще почати підготовку ями до осінньої посадки винограду на початку серпня.

– Для посадки великих саджанців – викопайте яму розміром 60х80 см і глибиною до 70 см. Засипте дно шаром дренажного матеріалу та розмістіть саджанець розправивши його коріння, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Після встановлення саджанцю засипте землею ямки, злегка утрамбуйте їх і рясно полийте. Краще декілька разів – і ви побачите, що ґрунт у ній осяде.

Якщо ви висаджуєте кілька саджанців, відстань між ямами має бути не менше метра.

Посадка винограду восени: догляд після маніпуляції

У перший рік після посадки винограду догляд за рослиною полягає у поливах, прополюванні та обрізці. Якщо земля досить поживна, у підживленні необхідності немає.

Також важливо одразу після посадки винограду восени провести мульчування ґрунту. Це захистить саджанці від холодів, а також сприятиме утриманню вологи й додасть культурі поживних речовин.

– Після посадки замульчуйте ґрунт навколо саджанців соломою чи іншими органічними матеріалами – це рятуватиме молоду кореневу систему від переохолодження, утримає більше вологи, а згодом стане додатковим джерелом поживних речовин, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Безпоседньо перед зимою підгорніть саджанці землею та укрийте білим агроволокном.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, чим корисний виноград та як насправді він впливає на організм.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 16:36:46