Україна і світ

Коли сіяти озимий ячмінь: оптимальні терміни та правила


Щоб забезпечити найкращі умови розвитку озимого ячменю протягом зими та весни, його необхідно своєчасно посіяти.

Коли сіяти озимий ячмінь в різних регіонах України та які фактори впливають на вибір термінів — читайте на Фактах ICTV.

Озимий ячмінь: коли сіяти, щоб був хороший урожай

Озимий ячмінь дуже чутливий до термінів посіву. Якщо висадити насіння занадто рано, то до зими він переросте й вийде в трубочку. В результаті ячмінь не переживе настання холодів та морозів й вимерзне. Така рослина також легше піддаватиметься впливу шкідників. Вона може бути уражена зеленоочкою, гессенською мухою, а також іржастою хворобою і плісенню.

Зараз дивляться

Проте й запізня сівба небажана, оскільки дасть низьку врожайність озимого ячменю.

Термін для посіву має бути таким, щоб на рослині утворилося не більше 5 пагонів. Залежно від регіону строки посіву можуть дещо відрізнятися. Україна поділяється на декілька кліматичних зон. Кожна має свої особливості щодо термінів сівби.

Зазвичай озимий ячмінь заведено висівати з середини вересня до середини жовтня.

Якщо правильно підібрати оптимальні строки посіву, це дозволить рослинам добре зміцніти та розкущитися. Чим краще рослини розвинуться до настання холодів, тим краще вони перезимують.

Які фактори впливають на строки сівби озимого ячменю:

  1. Температура повітря — оптимальні показники становлять 13-15 градусів (краще, щоб сівба була завершена до настання зниження температури та заморозків).
  2. Вологість ґрунту — для успішного проростання насіння важлива достатня кількість вологи. Якщо ґрунт буде сухим, то це може уповільнити проростання ячменю та призвести до нерівномірних сходів.

На строки посіву вливає й тривалість вегетаційного періоду рослини. Для озимого ячменю він становить приблизно 40-50 днів.

коли сіяти озимий ячмінь в Україні

Фото: pixabay

Основні правила посіву озимого ячменю

Ми розказали, коли висівати озимий ячмінь, щоб отримати гарні сходи. Але на успішність сівби впливають й інші фактори.

До них належать:

  • вибір сорту озимого ячменю — краще, щоб він був адаптований до умов певного регіону, це забезпечить кращу урожайність;
  • якісна підготовка ґрунту — забезпечить рівномірні сходи та гарний розвиток рослин (рекомендується проводити глибоке розпушування ґрунту та вирівнювання поверхні);
  • внесення добрив — важливо забезпечити рослини всіма необхідними поживними речовинами під час сівби. Для кращого розвитку кореневої системи можна внести фосфорно-калійні добрива у нормі 60-80 кг на гектар;
  • обробка насіння — щоб захистити посіви в період проростання, варто провести обробку насіння фунгіцидними та інсектицидними препаратами.

Як фунгіциди можна використати:

  • Ларімар;
  • Ультрафіт;
  • Венцедор.

Як інсектициди можна використати:

  • Альберто;
  • Командор Екстра;
  • Канонір Ультра.

У вигляді стимуляторів росту та розвитку кореневої системи можна використати, наприклад, Гумат Лист (дозування згідно з інструкцією).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дотримання всіх перерахованих етапів підготовки насіння та правильний вибір термінів посіву забезпечить здорові та дружні сходи, швидкий розвиток та хорошу адаптацію рослин до несприятливих умов.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-06 16:32:55