Україна і світ

Підтримка воїнів у цивільному житті – мета кампанії, що стартувала у рамках проєкту Ти як?

Кампанія за участі ветеранів війни, що повертаються з фронту, стартувала в Україні у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?

Ветеранам потрібна наша підтримка, повага і розуміння

Мета кампанії, що отримала назву Досвід ветеранів вартий поваги – показати учасникам війни, що у нелегкому процесі адаптації до цивільного життя можна отримати потрібну підтримку. І нагадати цивільним, що суспільство має ставитись з повагою до досвіду військових.

Зараз дивляться

Для багатьох ветеранів перехід з військового життя до іншої реальності може бути непростим процесом, водночас їх шлях продовжується — вони так само прагнуть займатися улюбленою справою, закохуватись, подорожувати, навчатись і просто жити.

Учасники війни щодня докладають чималих зусиль для адаптації до нової реальності, тож цивільній частині суспільства важливо навчитись бути їм у цьому підтримкою, проявляючи повагу та людяність.

Досвід війни у всіх різний

Досвід війни складний як для цивільних, так і тих, хто встав на захист держави. Проте він різний, і відмінність у пережитому може спровокувати непорозуміння, конфліктні ситуації, а подекуди агресію.

На всіх етапах розробки кампанії команда проєкту консультувалась з низкою організацій, які працюють над поверненням учасників бойових дій в цивільне життя, а героями відеороликів кампанії стали самі ветерани.

Саме ці люди є прикладом того, що повернення до цивільного життя, попри складність,  під силу кожному учаснику бойових дій.

Протягом кампанії публікуватимуться шість роликів, кожен з них — окрема історія людини, яка має бойовий досвід та проходить власний шлях реінтеграції.

Про важливість підтримки та поваги розповіла Олена Зеленська, опублікувавши перший ролик у своїх соцмережах.

– Ветерани та ветеранки прагнуть продовжувати життя — навчатися, створювати родини, будувати кар’єри. Та воєнний досвід з ними назавжди, і щоб повернутися до життя, їм потрібна повага та розуміння цивільних, – зазначила перша леді.

Героїнею цього ролику стала Катерина Галушка. Бойова медикиня, ветеранка російсько-української війни.

Історія Катерини Галушки

У 2019 Катерина почала допомагати у шпиталі, де познайомилась з багатьма військовими. Згодом відчула, що хоче бути більш корисною, тож подалась до добровольчого батальйону Госпітальєри, де прослужила чотири роки.

Зараз взяла паузу. Опісля психологічної реабілітації планує повернутися до служби.

Наразі Катерина продовжує адаптуватися до цивільного життя і працює менеджеркою спільнот у благодійному фонді.

Тематична хвиля Досвід ветеранів вартий поваги – частина комунікаційної кампанії Ти як? у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Розроблена спільно з IREX та Державним департаментом США і впроваджується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Джерело: Ти як?

Фото: Генштаб ЗСУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-01 10:46:17