Україна і світ

Підступніша за кулемет: турецькі інженери інтегрували «звукову гармату» в сухопутний дрон

Як йдеться в інформації на офіційному порталі компанії-виробника, платформою для потужної звукової зброї став безпілотний наземний транспортний засіб з високою мобільністю ASLAN (з турецької — Лев), повідомляє АрміяInform.

Зокрема, цей сухопутний дрон можна використовувати для ведення розвідки або ж спостереження. На платформі, яка керується автономно або ж дистанційно, можна розміщувати мініракетну систему з лазерним наведенням, систему озброєння SARP-L, систему прив’язаних безпілотників.

Довідково: основні характеристики сухопутного дрона ASLAN:

  • Розмір: 135/165/140 см (ш/д/в)
  • Вага брутто: <700 кг
  • Максимальна швидкість: 10 км/год
  • Тривалість роботи: > 4+ годин. Залежить від місії
  • Система приводу: електродвигуни
  • Робоча температура навколишнього середовища. : від -20°C до +49°C.

Тепер же дрон ASLAN конструктори змогли «поєднати» з турецькою «звуковою гарматою» AVAZ, призначеною для аудіовпливу на великі маси людей. Мова йде про застосування як під час угамування вуличних протестів, так і безпосереднього застосування на полі бою як нелетальної зброї.

При цьому поки що не уточнюється, чи піде дана модифікація в більшій серії та на якому етапі наразі перебувають конструкторські роботи.

Сухопутний дрон ASLAN зі звуковою гарматою Avaz під час презентації військово-політичному керівництву Туреччини. Фото: Aselsan A.Ş

Тим часом турецькі розробники запевняють, що Avaz володіє унікальною здатністю спрямованого акустичного впливу та передачі голосових повідомлень на значні відстані. Однак дрон також може використовуватися як «звукова гармата» для впливу на противника.

Сила акустичного потоку, створюваного Avaz, може досягати рівня до 153 дБ. Цей рівень не є смертельним, однак може викликати сильний біль або дезорієнтацію шляхом розриву барабанних перетинок. Фактично цього достатньо для тимчасового знешкодження людини. Слабші звукові хвилі можуть викликати нудоту або дискомфорт. Докладніших тактико-технічних характеристик дрона зі «звуковою гарматою» поки що не публікують.

Водночас біологічний вплив дії гармати Avaz на органи та центральну нервову систему людини  включає зміну вібротактильної чутливості, скорочення м’язів, вплив на центральну нервову систему, зміну функцій серцево-судинної системи, вестибулярні ефекти та вплив на грудну стінку та легеневу тканину.

Найімовірніше, ASLAN будуть використовувати органи правопорядку Туреччини, якщо, звичайно, апарат пройде всі випробування. Також можна припустити, що за допомогою установки Avaz можна буде викурювати людей, що засіли в укриттях, без використання інших спецзасобів. Наприклад, якщо група озброєних осіб захопить якусь будову та утримуватиме її з невідомими цілями.

Нині різні країни успішно використовують «звукові гармати» у складі своїх армій і правоохоронних органів. Результати проведених на мишах досліджень показали, що поріг пошкодження легенів і печінки становить близько 184 дБ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Сухопутний дрон ASLAN — платформа для звукової гармати Avaz. Відео: Aselsan A.Ş

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-03-01 09:11:27