Суспільне мовлення

Підприємець з Донеччини відкрив соціальне підприємство при реабілітаційному центрі на Львівщині

Підприємець з Покровська Донецької області Микола Головко перевіз на Львівщину виробництво з виготовлення тактильної плитки. Своє соціальне підприємство він започаткував на базі реабілітаційного центру в Дрогобицькому районі. Серед працівників – люди, які відновлюються в центрі.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Підприємець і волонтер Микола Головко має майже двадцятирічний досвід у виготовленні плитки, бруківки та парканів. Чоловік започаткував свій бізнес разом з дружиною у 2004 році у Покровську. Підприємство працювало до повномасштабного вторгнення.

“Виїхали ми в перший день – 24 лютого 2022 року. Коли вперше прилетіло, ми зразу зібрали дітей і поїхали, а підприємство перевезли десь півтора місяці тому, все вагалися їхати чи не їхати, чи повертатися”, — каже Микола Головко.

Микола Головко. Фото: Суспільне Львів

Тепер підприємство Миколи працюватиме на Львівщині. Чоловік запустив виробництво плитки на базі реабілітаційного центру “Назарет”, що на Дрогобиччині. Це соціальне підприємство. Серед працівників – люди, які відновлюються в центрі. Окрім того, частину прибутку, а саме 10 відсотків, підприємство буде перераховувати на потреби реабілітаційного центру.

“Виникла така ідея, що люди, які лікуються, могли би щось виробляти, і щоб це приносило якісь кошти, і ці кошти були направлені на реабілітацію. Це ще дуже допоможе людям. Є люди, які були над прірвою, от вони пройшли реабілітацію, але їм треба квартиру, якісь фінанси і це також дасть їм можливість, щоб вони потрохи, перебуваючи ще при центрі, могли заробляти собі гроші”, — розповідає керівник реабілітаційного центру Віктор Романчук.

На підприємстві виготовляють тактильну плитку

На підприємстві виготовляють тактильну плитку. Скріншот з відео Миколи Головка

Постійне виробництво плитки Микола планує налагодити за місяць-півтора. Тоді зможе розширити своє підприємство від двох до п’ятдесяти працівників.

“Зробили пробну партію, хлопцям сподобалося як за три дні з цементу, піску, щебеня виходить плитка яскрава така. Ми почали тут виготовляти саме тактильну плитку — це Придбали форми для тактильної плитки, але зараз питання є щодо сировини. Такого прибутку ще немає, тому ми в пошуках інвестора”, — говорить підприємець.

Тактильна плитка

Тактильна плитка. Скріншот з відео Миколи Головка

Микола Головко отримав допомогу на відкриття бізнесу від обласної військової адміністрації – 100 тисяч гривень. Як повідомив заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Орест Гринів, Львівщина – перша область в Україні, яка запровадила Програму підтримки бізнесу на час воєнного стану. Вона передбачає надання безповоротної фінансової допомоги релокованому бізнесу.

“Минулоріч ми надали такої допомоги на суму чотири мільйони гривень, тобто 40 релокованих підприємств дістали таку підтримку в розмірі 100 тисяч гривень. І цього року 10 підприємств отримали підтримку в розмірі 100 тисяч гривень. Зокрема це підприємець Микола Головко, який переїхав до нас на Дрогобиччину і робить вироби з бетону”, — каже Орест Гринів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом за час повномасштабного вторгнення, за словами Ореста Гриніва, на Львівщину релокувалися 230 підприємств.


Джерело: Суспільне мовлення України