Україна і світ

перед цим там з’явились військові з Росії

Сполучені Штати виведуть із Нігеру понад 1 тис. своїх військовослужбовців, що змусить адміністрацію президента Джо Байдена переглянути свою стратегію боротьби з тероризмом. Крім того, виведення американських військ із цієї африканської країни стане стратегічною перемогою Росії, пише The Guardian.

Виведення військ США з Нігеру

Рішення про виведення військ було ухвалено за місяць після того, як правляча військова хунта в Нігері скасувала пакт про безпеку зі США, який дозволяв американським військам перебувати на її території для допомоги в боротьбі з джихадистським тероризмом.

Американські чиновники сподівалися, що закулісні переговори зможуть врятувати угоду 12-річної давності, яка опинилася під загрозою зриву 15 березня, коли представник хунти публічно заявив, що подальша військова присутність США в Нігері “незаконна”.

Зараз дивляться

Зрештою Америка все ж визнала свою поразку після зустрічі у Вашингтоні цього тижня між Куртом Кемпбеллом, заступником держсекретаря, і прем’єр-міністром Нігеру Алі Ламіном Зейном.

Виведення військ, яке, як очікується, відбудеться найближчими місяцями, означатиме закриття американської бази безпілотників, відомої як База 201, в Агадесі, що в Сахарі, яку відкрили 2018 року і яка обійшлася в $110 млн.

База, один з основних об’єктів безпілотників США в Африці, використовувалася в операціях проти джихадистських угруповань у Сахельському регіоні та, як повідомляють, стала стартовим майданчиком для серії смертоносних ударів по терористах Ісламської держави в Лівії 2019 року.

Відносини Нігеру з Вашингтоном залишаються напруженими з липня минулого року, коли демократично обраного президента Мохамеда Базума було повалено внаслідок перевороту. Він, як і раніше, перебуває під домашнім арештом, попри заклики американців звільнити його.

Вплив Росії в Африці

Після перевороту нові лідери Нігеру стали прагнути до тісніших зв’язків з Росією, як і сусідні Малі та Буркіна-Фасо, де розміщені російські збройні сили.

Лише за кілька днів після прибуття в країну російської військової техніки і радників тисячі демонстрантів зібралися в столиці Нігеру, Ніамеї, минулого тижня, щоб вимагати виведення американських військ.

Згідно з російськими повідомленнями, новоприбулі військовослужбовці входили до складу російського так званого Африканського корпусу – нового воєнізованого формування, створеного замість приватної військової компанії Вагнер, яку раніше курирував військовий злочинець, росіянин Євген Пригожин.

Пригожин був союзником Володимира Путіна, поки минулого року не очолив невдале повстання проти російського керівництва. У підсумку, рівно через два місяці після свого повстання, Пригожин загинув в авіакатастрофі. За ці два місяці до своєї загибелі ватажок найманців запропонував послуги ПВК Вагнера лідерам перевороту в Нігері після того, як вони захопили владу.

Американські воєначальники попереджали про поширення російського впливу в Сахелі, напівпосушливому регіоні на півдні Сахари, що тягнеться від Атлантики до Червоного моря, і в інших частинах Африки за рахунок Америки.

Нігер зближується з Іраном і РФ

Американці забили на сполох, коли в грудні минулого року прем’єр Нігеру Ламін Зейне відвідав Москву, щоб обговорити військові та економічні зв’язки, а наступного місяця побував у Тегерані, де зустрівся з Ебрагімом Раїсі, іранським президентом.

На початку цього року Нігер відвідали високопоставлені чиновники Держдепартаменту і Пентагону в спробі зберегти військову угоду в силі.

Візит не увінчався успіхом: нігерійські діячі висловили гнів з приводу необґрунтованих, за їхніми словами, підозр американців щодо переговорів про надання Ірану доступу до уранових ресурсів Нігеру, що може сприяти розвитку ядерної програми Тегерана.

Як зазначає The Guardian, відхід американських військ з Нігеру послідував за вигнанням французьких військ унаслідок перевороту, що стався минулого літа.

Джерело: The Guardian

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-21 18:16:14