Україна і світ

Операція ЗСУ в Курській області може змінити траєкторію війни – ISW

Операції ЗСУ в Курській області є ключовим моментом у повномасштабній війні з Росією, який може змінити її траєкторію. 

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW). 

Прорив у Курській області здатен змінити траєкторію війни

Під час прориву в Курській області ЗСУ досягли оперативної несподіванки, використовуючи недостатню готовність Росії у своїх прикордонних районах.  

Зараз дивляться

Таким чином, цей прорив продемонстрував, що несподівані операції та дії все ще можливі навіть на частково прозорому полі бою, де противник може спостерігати концентрацію сил, але не може точно розпізнати наміри. 

На думку експертів ISW, Україна може виграти від того факту, що війська РФ впродовж місяців атакували майже по всій лінії фронту, а не будували великі укріплення в тиловій частині. 

В інституті вивчення війни дійшли висновку, що Україна може відновити оперативний маневр шляхом планування та проведення серії менших послідовних контрнаступальних операцій замість того, щоб завдати одного вирішального удару. 

Водночас аналітики ISW зауважили, що війна в Україні дає важливі уроки, які США та їхні союзники мають засвоїти.  

Зазначається, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну стало першою великою війною, яка є свідком кількох технологічних феноменів, які характеризуватимуть майбутні війни.  

В Інституті вивчення війни вважають, що експерименти на полі бою важливі, як це було в Курській області. 

– Цей підхід контрастує з небезпекою продовження оборони та підкреслює необхідність постійної адаптації в умовах сучасної війни, – зазначається у звіті ISW.

ЗСУ просуваються територією Курської області РФ 

Попри заяви російських блогерів про нібито стабілізацію ЗС РФ лінії фронту, українські військові продовжують активно просуватися територією Курської області. 

У звіті ISW нагадали, що 11 серпня російські військові блогери заявили про нібито зниження наступальної активності Збройних сил України.

Проте згодом відомий прокремлівський військовий блогер спростував цю інформацію і заявив, що Збройні сили РФ далекі від стабілізації ситуації.

Прорив у Курській області може змінити траєкторію повномасштабної війни

За даними Інституту вивчення війни, українські військові перейшли кордон і зайшли до західної частини Курської області в районі Слобідки-Іванівки (на північний захід від міста Суми та за два кілометри від міжнародного кордону), Тьоткіного (на південь від Слобідки-Іванівки вздовж міжнародного кордону), Гордіївки, Успенки та Вікторівки (усі на північ від міста Суми вздовж міжнародного кордону та на південь від Кореневого). 

Водночас російські джерела кажуть про те, що військові ЗСУ захопили Слобідку-Іванівку, Успенку та Вікторівку.

Натомість російські військові блогери стверджували, що бої тривають біля Снагості (на південь від Кореневого) та Крем’яного (на схід від Снагості), та що українські сили наступають на північ і південь від Кореневого, намагаючись обійти населений пункт. 

Зазначається, що кадри з геолокацією вказують на те, що українські військові нещодавно просунулися в межах Крем’яного і на схід від Журавлів (на північний схід від Кореневого).

Водночас прокремлівський блогер говорить про те, що ЗСУ просунулися на північ від Журавлів у напрямку Общєго Колодезя (на північний схід від Кореневого і за 30 кілометрів від міжнародного кордону). 

Українські війська в Суджі: що відомо

Кадри, опубліковані 12 серпня, свідчать про те, що українські війська нещодавно діяли в Суджі та північній частині Заолешенки (на захід від Суджі). А російські блогери стверджували, що ЗСУ вже захопили Суджу та Спальне (на південний схід від Суджі).

Крім того, додаткові кадри з відміткою місця розташування від 12 серпня демонструють, що техніка ЗСУ працює в північній частині Гір’ї (на південний схід від Суджі та за 13 кілометрів від міжнародного кордону).

Натомість ЗС РФ влаштували засідку на українські сили в центральній частині Гір’ї. Це свідчить про те, що українські війська принаймні тимчасово просунулися вглиб населеного пункту. Проте наразі незрозуміло, чи утримують вони свої позиції в цьому районі.

Також є кадри, які свідчать про те, що українські військові нещодавно діяли у Дарино (на північний захід від Суджі і за три кілометри від міжнародного кордону).

ЗСУ зайшли в Бєлгородську область РФ 

Російські джерела поширюють інформацію про те, що Збройні сили України також здійснювали транскордонні вторгнення за підтримки бронетехніки з Сумської області на північний захід від Грайворона Бєлгородської області біля Колотилівки і Прелесного та на південь від Грайворона біля Безіменного.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 10:38:09