Україна і світ

Операція Майдан-3. У ГУР розповіли, що включає російський план

РФ витратила $1,5 млрд на інформаційну спецоперацію Майдан-3. Водночас для Кремля це вигідне вкладення, оскільки легше відкрити в Україні внутрішній фронт, ніж перемогти ЗСУ на полі бою.

Про це розповів представник Головного управління розвідки Андрій Юсов в етері телемарафону Єдині новини.

– Якщо порахувати щоденні витрати РФ на війну та забезпечення окупаційного корпусу, а також БК, втрати, соцнавантаження, санкції, то це насправді вигідна для Путіна інвестиція, – сказав він.

За словами Юсова, лише на просування своїх наративів у Телеграмі росіяни витратили і заклали понад 250 млн доларів.

Зараз дивляться

Розвідник зазначив, що методи агресора не нові. Ще Радянський Союз має глибокі традиції таких дезінформаційних кампаній.

– Як зауважують військові та історики, на полі бою росіяни українців ніколи не перемагали, це відбувалось через підступи, розкол суспільства. Так, спроба таких антиукраїнських кампаній в стилі НКВД та КГБ сьогодні продовжується, – додав він.

У ГУР наголосили, що єдність – запорука протидії таким планам агресора.

Що включатиме інформаційна спецоперація Майдан-3

Юсов розповів, що РФ в ході дезінформаційної кампанії намагатиметься підірвати згуртованість українського суспільства, а також вплинути на допомогу партнерів.

– Зрада, ганьба і багато інших слів будуть нестися в різному контексті. Це спроби зриву мобілізційних заходів, спроби делегітимізації рішень влади і загалом розхитування ситуації в країні. Підрив міжнародної коаліції, використання російських наративів, але не завжди напряму, – відзначив представник ГУР.

Він порадив прискіпливо ставитись до анонімних джерел, а також інформації, яку не можна перевірити. Окрім того, уважно треба ставитись до матеріалів, де замість експертної дискусії, є лише істерика та нагнітання.

Росіяни намагатимуться маніпулювати на найчутливіших темах, зокрема і питанні поводження з полоненими.

Спецоперація Майдан-3

У листопаді 2023 року президент України Володимир Зеленський, посилаючись на розвідку та партнерів заявив, що Росія прагне поширити свій новий план дезінформації – так званий Майдан-3.

За даними Комітету з розвідки, пік операції очікується у березні-травні 2024 року. Кремль очікує, на першу половину червня ситуацію в Україні вдасться розхитати, і тоді, скориставшись цим, ЗСУ буде завдано військової поразки на Сході.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-01 10:06:12