Україна і світ

One shot — one kill. «Хімік» на ВОПі показує «кару небесну» для росіян

Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

Кореспондентка АрміяInform побувала в гостях аеророзвідувального підрозділу «Sky Lords» Харківського прикордонного загону, який входить до Сил безпеки та оборони Слобожанщини, де дізналася про особливості застосування дронів правоохоронцями на цьому напрямку.

Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

Командир підрозділу аеро-ударної розвідки на псевдо «Хімік», який зустрічає нас на одному з ВОП-ів, розповідає, що головною задачею його групи є збереження життя побратимів, які несуть службу на спостережних пунктах вздовж лінії розмежування, та на інших позиціях.

«Ми висуваємось на визначену ділянку і спостерігаємо за рухом ворога, виявляємо та упереджуємо випадки, коли вони підтягують свої засоби ураження ближче до кордону: танки, САУ, гармати», — розповідає воїн.

Коли трапляються випадки, що росіяни добре замаскувалися, «небесні очі» українських прикордонників допомагають виявити противника та корегують контрбатарейний вогонь українських підрозділів.

Крім звичайних Mavic-ів, аеророзвідники активно застосовують FPV-дрони, «крила» та «бомбери».

«Бомбери» я вам продемонструвати не можу — це наш маленький секрет. А ось цією «карою з небес» із задоволенням похвалюсь«, — посміхається «Хімік».

Та демонструє 8-дюймовий дрон-камікадзе, який здатен переносити повітрям до 1,5 кг «ваги», яка нищить ворога.

Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

А от для знищення та виведення з ладу російської техніки хлопці використовують здебільшого 82-мм кумулятивний боєприпас, який легко пропалює броню.

В якості «подарунків» для піхоти противника застосовуються різні боєприпаси. «Хімік» демонструє нам 1,5-кг снаряд:

«Артилерія в цій війні вже відходить на другий план. А ось ударні дрони займають перше місце — аби влучити в ціль, «арті» іноді треба використати до 20 снарядів. Якщо ж FPV-дроном керує вправний пілот, достатньо одного такого “малюка«.


Прикордонники поміж собою так і називають ці дрони-камікадзе — «One shot — one kill»- «Один постріл — один вбитий».

Ми висуваємось з групою аеророзвідників на позицію для запуску розвіддрону.

Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

Поміж тим, як військовослужбовець на псевдо «Фазан» розкладує обладнання, розповідає, що ситуація на ділянці їхньої відповідальності повністю контрольована:

«Ми з неба бачимо всі пересування, всі дії ворога — від того, як вони щойно ліпили сніговика до того, як їх за мить розриває на шматки…»

Та додає: таке «виховання» дає результат — тепер орки зайвий раз зі своїх нор не висовуються.


Поряд з «Фазаном» знаходиться його побратим «Бугор». Він антидронщик. Військовий хвалиться нам своєю «зброєю»: антидроновою рушницею українського виробництва. Розповідає, що ця «штука» дуже проста та ефективна у використанні — навів, натиснув на кнопку,ворожий БпЛА завис в повітрі, залишається його розстріляти.

Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

Запущений дрон летить в бік ворожих позицій та вже за 15-20 хвилин повертається. Те, що побачили «небесні очі» прикордонників, нам знати не положено, але хлопці відразу передають інформацію для відпрацювання вище.

Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Такі виходи аеророзвідників відбуваються по кілька разів на день вже майже два роки і вдень і вночі. Хлопці діляться, що хоч і працюють на другій чи третій лінії оборони, повноцінно відпочити їм не вдається — приходиться постійно тримати руку на пульсі та відстежувати обстановку на ввіреній їм ділянці, яка постійно і динамічно змінюється.

Фото: Оксана Іванець / АрміяInform

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-02-13 10:28:03