Україна і світ

Очікується прискорення інфляції: в НБУ проаналізували зростання цін

У липні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) пришвидшилася до 5,4% порівняно з 4,8% у червні. Натомість у місячному вимірі ціни не змінилися.  

Про це йдеться в аналізі Національного банку України щодо даних, опублікованих Державною службою статистики України. 

Рівень інфляції в липні 2024 року

Фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими, аніж прогнозувалося раніше. Насамперед це зумовлено стриманішим впливом спекотної погоди на ціни сирих продуктів харчування. 

Зараз дивляться

Натомість фундаментальний інфляційний тиск посилився. У липні показник базової інфляції зріс до 5,7% порівняно з 5,0% у червні.  

Така динаміка зумовлена передусім швидшим здорожчанням оброблених продуктів харчування під впливом вищих витрат на енергію, зберігання продукції та оплату праці. 

Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні. Водночас інфляційні очікування залишалися доволі стійкими. 

На які сирі продукти харчування зниження цін сповільнилося  

Отже, повільніше дешевшали цукор та крупи через вичерпання запасів попередніх врожаїв.

Ціни на помідори теж сповільнили падіння.

Натомість ціни на огірки – суттєво зросли, зокрема через меншу пропозицію якісної продукції на тлі складніших погодних умов, аніж торік.  

Через спеку зростання цін на молоко пришвидшилося. Натомість вартість бананів зросла через підвищення зовнішнього попиту. 

Які продукти дешевшали 

Здебільшого дешевшали кісточкові та кавуни.  

Також знижувалися ціни на яблука та окремі овочі борщового набору. Причина – активізація продажу продукції зі сховищ на тлі спеки та відключень електроенергії.  

Попри аномальну спеку, тривало й падіння цін на яйця.  

Зокрема, вторинні ефекти від слабшого тиску на витрати на корми і надалі позначалися на здешевленні свинини та курятини. 

Як змінилися ціни на алкоголь та тютюнові вироби

Ціни на алкогольні напої знижувалися дедалі повільніше.  

Крім того, на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання також пришвидшилося зростання цін, ймовірно, через курсовий чинник. 

Натомість здорожчання тютюнових виробів сповільнилося. Однак ціни на них зростали високими темпами, в тому числі під впливом боротьби з тіньовою продукцією.  

Водночас інфляцію надалі стримував мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги для населення. 

Зростання цін на пальне сповільнилося

У Нацбанку пояснили, що така динаміка відображала ефекти бази порівняння через повернення оподаткування пального до довоєнного рівня в липні 2023 року, достатніх запасів та зниження попиту з боку агропромислового комплексу.  

Водночас на вартості пального позначалися ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу та зростання цін на сировину на світових ринках. 

Зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося

Збільшилися, зокрема, темпи зростання цін на хліб, окремі борошняні та кондитерські вироби через вищі виробничі витрати. 

Ціни на більшість кисломолочних продуктів та вершкове масло теж зростали під впливом скорочення виробництва молока-сировини, відключення електроенергії та псування готової продукції в торговельних мережах.  

Також швидше дорожчали окремі імпортні товари: шоколад, кава, чай.  

Ціни на соняшникову олію сповільнили падіння, зокрема через вплив зростання цін на світових ринках, спекотної погоди в Україні та скорочення обсягів пропозиції сировини торішнього урожаю. А на олійні продукти – пришвидшили зростання.  

Натомість темпи здорожчання м’ясних продуктів і надалі знижувалися завдяки вторинним ефектам від подальшого відновлення у тваринництві. 

Прогнози щодо подальшого рівня інфляції

Отже, у Нацбанку зазначили, що споживча інфляція в липні продовжила зростати.

За прогнозами НБУ, у наступні місяці очікується подальше прискорення інфляції. Передусім це відбуватиметься через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці. 

Водночас у 2024 році інфляція залишатиметься помірною.  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 15:39:05