Суспільне мовлення

Обмороження та переохолодження: на Львівщині госпіталізували 17 людей

На Львівщині впродовж десяти днів з обмороженням і переохолодженням госпіталізували 17 людей. По допомогу до “швидкої” через холодові травми звернулося 19 людей.

Про це повідомив лікар екстреної медичної допомоги Ігор Марчук.

Сорокатрирічного Василя госпіталізували до львівської лікарні святого Луки тиждень тому з обмороженням пальців на ногах. Вчора (7 грудня, — ред.) чоловіку зробили операцію, лікарям довелось провести ампутацію пальців.

Василь з Івано-Франківської області, приїхав до Львова в пошуках роботи. Розповідає три дні перебував на морозі на вулиці, тоді і отримав обмороження.

Пацієнти лікарні у Львові, які отримали переохолодження. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

“У мене два роки тому було тоже обмороження, я працював на бетонних роботах і також так врятував себе сам вдома, а тут уже не було можливості. Я думав, що вони відійдуть, натирав олією. А тут кажуть, що діла не буде, треба в лікарню, а в лікарні кажуть, що обмороження таке, що трошки запізно звернувся”, — говорить пацієнт лікарні Святого Луки Василь.

Перші пацієнти з обмороженнями поступили до лікарні святого Луки минулого тижня, розповідає лікар Центру термічної травми та пластичної хірургії Іван Рик.

“Найчастіше до нас потрапляють люди з відмороженнями, коли у них є тісне взуття. Вони приходять додому, відчувають, що в них заніміли пальці і буває період, коли утворюються міхурі з прозорим вмістом і коли є більш глибоке відмороження – це коли утворюються міхурі з геморагічним вмістом, тоді буде глибше відмороження. Тоді людям потрібно звернутись у спеціалізований заклад”, — каже лікар Центру термічної травми лікарні Святого Луки Іван Рик.

Зараз у відділені на лікуванні 6 пацієнтів з обмороженнями, яким провели кілька оперативних втручань.

“Найгірші наслідки — це ампутації, при чому різних рівнів. Є ампутації на рівні пальців, є — на рівні гомілок. Все залежить від того скільки часу минуло відтоді як обморозився і перебував на холоді, але дуже багато пацієнтів залишаються інвалідами після дії низьких температур”, — каже лікар опікового відділення лікарні Святого Луки Іван Рик.

На Львівщині госпіталізували 17 людей з обмороженнями: як уникнути переохолодження

На Львівщині госпіталізували 17 людей з обмороженнями. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

За останні 10 днів в області було 19 звернень з переохолодженням і обмороженнями, з них 17 людей – госпіталізували з різними ступенями обмороження та загального переохолодження, каже лікар бригади медицини катастроф Ігор Марчук. І дає поради, як цього уникнути.

“Всі відкритті ділянки тіла в холодний період закривати – рукавиці, шарфи, шапки. Ну і зрозуміло, якщо ми відчуваємо, що наші руки дуже змерзли. Якщо є поколювання, біль в кінцівках, треба перейти у тепле сухе приміщення, зняти мокрі речі і найкраще — це пасивне або легко активне зігрівання. Тобто буде неправильно, якщо у вас змерзли руки, запхати їх в гарячу воду. Це буде сильний стрес для наших тканин, це має бути звичайне тепле приміщення, теплий чай, їжа”, — каже лікар бригади медицини катастроф Ігор Марчук.

Більше половини з тих, хто отримали холодову травму були у стані алкогольного сп’яніння, каже Ігор Марчук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Треба уникати алкоголю, бо алкоголь – це є ворог, дуже багато людей замерзають під дією алкоголю, тому що алкоголь розширює судини, а при розширені судин ви ще більше втрачаєте тепла. Нам здається що нам тепло, але наше тепло йде з нашого тіла і плюс ми не відчуваємо дію холоду через те з алкоголем замерзають дуже-дуже часто”, — каже лікар бригади медицини катастроф Ігор Марчук.


Джерело: Суспільне мовлення України