Україна і світ

Обмеження переказів із картки на картку: правління НБУ розгляне рішення до кінця тижня

До кінця тижня правління Національного банку України має розглянути остаточне рішення щодо обмеження Р2Р-переказів для фізичних осіб, тобто обмеження на перекази коштів із картки на картку.

Про це в інтерв’ю Економічній правді повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Рішення НБУ щодо обмеження переказів із картки на картку

Наразі остаточне рішення щодо обмеження p2p-переказів для фізичних осіб майже готове й до 18 серпня буде представлене на розгляд правління НБУ.

Зараз дивляться

Андрій Пишний наголошує: представники Нацбанку вже провели низку зустрічей із волонтерами, щоб продемонструвати їм, як дизайн запланованого рішення дасть можливість банкам врахувати їхні потреби.

– Градус обговорення знизився. Це свідчить про те, що ми органічно підходимо до ухвалення рішення, – зауважив голова НБУ.

Надалі, зазначає Андрій Пишний, більш ефективна боротьба зі схемами “дропів” (від англ. to drop – кидати; тобто це люди, які за певну винагороду передають доступ до реквізитів своїх банківських рахунків стороннім особам) потребуватиме додаткових інструментів та, відповідно, змін до законодавства.

Тож, каже Андрій Пишний, Нацбанку потрібно буде звертатись до парламенту, тому слід готуватись до подальших дискусій задля ухвалення рішення.

Ліміти на перекази з картки на картку: що потрібно знати

Те, що Нацбанк має намір запровадити ліміти на перекази коштів із картки на картку, голова Нацбанку Андрій Пишний підтвердив під час засідання фінансового комітету Верховної Ради в липні.

Таке рішення, пояснили в НБУ, необхідне через використання банківських рахунків фізичних осіб як “транзитних” для переказів та “відмивання” незаконних коштів.

Таким чином через рахунки “дропів” завдяки P2P-переказам (від англ. peer-to-peer – від особи до особи), перераховуються мільйони та мільярди гривень, здобуті внаслідок злочинної діяльності.

Рішення, що опрацьовує НБУ, передбачає запровадження лімітів виключно на вихідні P2P-перекази, тобто операції з картки на картку.

Наразі триває обговорення щодо запровадження лімітів, що не перевищують 30 операцій та до 100 тис. грн на місяць в одному банку.

Операції за реквізитами IBAN жодним чином не лімітуються та доступні всім без винятку.

За попередніми оцінками, обмеження щодо 30 операцій на місяць не відчують 98,44% клієнтів, а обмеження за сумою жодним чином не вплине на 95% клієнтів.

Волонтери, наголошують у Нацбанку, зможуть і надалі збирати гроші на свої рахунки, адже жодних обмежень щодо поповнень карток не пропонується.

Крім того, не передбачені зміни до постанови НБУ №18 Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану від 24.02.2022 року (зі змінами), що передбачає певні послаблення для волонтерів.

До того ж банки, які найчастіше використовуються для волонтерських зборів, давно мають власні списки волонтерів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 14:51:06